La secretària judicial del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona ha explicat que els tres vehicles de la Guàrdia Civil es van deixar a la porta perquè la sortida fos "com més curta millor".

Montserrat del Toro declara sense que la puguem veure. No és testimoni protegit, però la fiscalia ha demanat que no se n'ensenyi la cara "perquè viu a Catalunya", cosa que ha provocat la queixa de les defenses. 

La secretària judicial ha dit que va passar por "tot el dia", però sobretot a partir de les 21.30 h, que és quan ja havia acabat l'escorcoll, i mirant de sortir va pujar al terrat i va veure la multitud.

La sortida

Amb un relat dramatitzat ha explicat que els Mossos es van negar a fer un cordó de seguretat de l'edifici; que a les 21.50 h ja havia acabat i que des de les 16 h no podien tenir contacte amb l'exterior perquè els telèfons "estaven col·lapsats per l'aglomeració de la gent de fora"; que va demanar un helicòpter, i que li van fer tres ofertes. Primerament li van oferir de sortir sola per la porta principal custodiada per dos mossos fins al metro. "Aquesta opció ni la vaig preveure", ha dit. "No era una opció segura i no la vaig acceptar". "Se'm va fer una segona oferta: em farien un passadís de civils, a una banda i a l'altra. Ho vaig rebutjar. Havia de sortir amb la comissió judicial i continuava sense cap mena de seguretat per a la meva integritat física", ha explicat. "Hi va haver una tercera oferta amb un passadís format per agents de la Brimo. Sempre per la porta principal i només per ser transitat per mi. No podien assegurar la integritat física de tots els objectes intervinguts per la Guàrdia Civil. Vaig dir que no", ha explicat, i ha afegit que la policia li va dir que no hi havia més opcions.

"Vaig trucar al magistrat instructor perquè era l'única persona que podia fer alguna cosa per mi: 'M'has de treure d'aquí'", ha exposat com si fos una pel·lícula d'aventures. "Aprofitant el final d'una funció de teatre sortiríem entre el públic i m'acompanyarien vuit agents vestits de paisà", ha dit per encarar l'explicació sobre com va sortir finalment pel terrat i el teatre Coliseum després de les trucades del jutge al major Trapero. Montserrat del Toro va haver de sortir "amb els actors", ha explicat amb tot luxe de detalls.

Contra els Mossos

Sobre el cordó policial per protegir l'edifici, Montserrat del Toro ha carregat contra els Mossos i la intendent Teresa Laplana: "Laplana va considerar que era innecessari i que considerava que no hi hauria aldarulls", ha dit referint-se a Teresa Laplana, processada per l'Audiència Nacional sobre la petició que va fer per protegir l'edifici i la necessitat d'un cordó policial per protegir la comissió judicial.

Dramatitzant constantment el relat, ha explicat a preguntes de la fiscalia: "Em diuen que cap a les 10 h hi havia milers de persones, i des de l'interior era un "murmuri constant; cap a les 11 h ja se sentia la megafonia".

"Parlaven en català. Deien: 'Votarem; no passaran; no sortiran'", ha explicat emfatitzant que se sentia molt de soroll.

Del Toro ha identificat que entre les veus va sentir la de Carme Forcadell per un megàfon.

"Ningú en cap moment va intentar posar-se en contacte amb mi. Totes les comunicacions es van fer a través del tinent de la Guàrdia Civil que era el responsables de la investigació. Teresa Laplana, intendent dels Mossos d'Esquadra, sí que va parlar "seriosament i pausadament" amb el tinent de la Guàrdia Civil, ha explicat.

Vaig demanar un helicòpter

La secretària judicial ha explicat que va demanar un helicòpter per sortir i que quan la policia va pujar al terrat li va comunicar que era impossible perquè hi havia "moltes antenes i plantes".

I tot i així ella va pujar i va veure el que hi havia al carrer, que ha descrit amb tot de detalls: "Vaig veure un mar de gent. Vaig fer fotos. La multitud de gent arribava fins a Plaça Catalunya i s'estenia pels carrers perpendiculars, i la intenció simplement era incorporar-les a l'informe que havia de fer de les incidències".

La secretària judicial ha explicat coses que mai s'havien dit fins ara, com que hi va haver una "allau de gent que quedaven encastats al vidre" i que algú va llançar "una ampolla d'aigua" contra la porta.

Vaig veure que no es podia sortir per la porta. Jo no sé si en un principi va ser una manifestació, però al llarg del dia es va transformar en una concentració, i al final del dia era un tumult de gent i no es podia transitar pel carrer. Innocentment vaig pensar que potser podia sortir per una altra banda. I evidentment només quedava per l'aire", ha dit a preguntes de l'advocada de l'Estat Elena Saénz, que avui s'ha estrenat en els interrogatoris.

El passadís

"Em van dir que farien un passadís humà amb civils", ha dit, i ha afegit que la Guàrdia Civil li va dir que no es podia garantir "la seguretat dels detinguts".

Sense els detinguts presents, la secretària judicial va trucar al jutge, que va ordenar que continuessin els escorcolls.

A les 16 h, i "sense possibilitat de fer un recés, es va demanar si se'ls podia portar alguna cosa per menjar". Però Del Toro ha explicat que la Guàrdia Civil li va dir que "si la gent veia arribar un pizzer no el deixarien entrar perquè sabrien que era per a ells".

"No es podia sortir en aquelles condicions", ha dit per dramatitzar el relat.

Els Mossos d'Esquadra van entrar entrepans per a la comissió judicial. Del Toro ha dit que els van fer arribar cinc entrepans perquè una mossa "s'havia apiadat de nosaltres, però jo no la vaig veure mai".

L'arribada

A les 7.40 h la policia va recollir la secretària judicial i van anar fins a la Conselleria d'Economia. La secretària judicial ha calculat que hi havia 12 agents de la comissió judicial no uniformats, 8 d'uniformats i 3 vehicles.

"El dia abans el magistrat instructor havia acordat una operació d'unes 40 entrades i escorcolls, tots relacionats amb els fets denunciats, i concretament l'escorcoll en què jo em vaig quedar perquè era el més complex eren quatre entrades en determinats despatxos de la Conselleria", ha dit Montserrat del Toro.

Ha explicat que es van fer escorcolls als despatxos de Josep Maria Jové, Natàlia Garriga, Mercè Martínez i l'oficina de processos electorals. La secretària judicial no recorda si hi havia ordre de detenció i ha exposat que cap dels quatre hi va ser present.

"No hi havia cap responsable, només funcionaris", ha explicat Del Toro sobre l'arribada a la Conselleria.