El juliol del 2017, tres mesos abans de l'aplicació del 155, l'Estat ja va intervenir els comptes de la Generalitat. L'objectiu era evitar que es destinés cap partida de pressupost al referèndum. Tot i que el ministre d'Hisenda va dir que no s'havia gastat ni un euro a l'organització de l'1-O, des del moment en què la fiscalia afegeix el delicte de malversació, tots els actors relacionats amb Hisenda van modificant el seu discurs. 

Cristóbal Montoro ja va obrir la veda durant el judici sobre la possibilitat que el Govern hagués burlat el sistema de control. I avui el subsecretari d'Hisenda, Felipe Martínez, ha dit que el control "es podia esquivar". 

I en concret ha detallat que van sospitar sobre despeses que provenien de la Conselleria d'Exteriors, en concret sobre les despeses de desplaçaments dels observadors internacionals. I va ser aleshores quan es va donar curs judicial a la sospita: "La informació que es va transmetre al jutjat incloïa despeses sobre observadors internacionals". 

També "hi havia despeses relacionades amb el registre de catalans a l'exterior", ha afegit. 

Sobrela campanya "Civisme", que inclou els anuncis de les vies del tren, i que sembla que sigui la prova clau de la fiscalia per demostrar la malversació, el que va ser subsecretari d'Hisenda diu que "hi va haver dues partides de la campanya 'Civisme' que no es van pagar".

Però a la pregunta clau, la que ha fet la fiscal Consuelo Madrigal sobre si es va pagar el referèndum amb diners públics, Felipe Martínez ha respost que "el ministeri va posar tots els elements a la seva disposició per fer un seguiment de com es gastava el pressupost de la comunitat i que fos la realitat material dels fets", però no ha dit ni que sí, ni que no, no ha volgut desmentir Montoro. 

Quan Vox li ha preguntat, sí que ha dit que es va detectar una partida de 20.000 euros però ha dit que, tot i haver iniciat un expedient, això no vol dir que es pagués res. I no ha concretat per a què era la partida. De fet, Vox no li ha preguntat.

Martínez ha estat el primer a declarar, després de l'ajornament de la seva compareixença dijous passat. "El sistema de certificat exigia que no es destinessin diners a l'organització del referèndum", ha dit. I ha concretat que "en alguns casos la informació transmesa era incompleta o irregular, si era així demanàvem explicacions".

Felix Martínez ha declarat austerament i amb tots els detalls i ha exposat que "la informació que es rebia de Catalunya exigia el coneixement per part de molts centres del Ministeri d'Hisenda".