Comença el judici al procés. Un govern sencer, més una presidenta del Parlament i dos líders de la societat civil s'asseuen al banc dels acusats per haver permès votar l'1-O i per haver organitzat la rebel·lió de tot un poble contra l'Estat espanyol, segons l'acusació.

Se'ls acusa dels delictes de rebel·lió, sedició, organització criminal, desobediència i malversació de fons públics i s'enfronten a una possible condemna que va dels 7 anys als 25 anys de presó.

Aquest dimarts comença el judici al procés que seguirem en directe, on tornarem a veure junts, després de més d'un any, Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Santi Vila, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Cuixart i Sànchez fa un any i quatre mesos que són a la presó. Junqueras i Forn, un any i tres mesos i mig. Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa fa nou mesos que són entre reixes.

Al mes de juliol els van traslladar a Catalunya, però l'1 de febrer van tornar a Madrid, a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco, d'on sortiran cada dia cap al Tribunal Suprem per assistir a les sessions del judici.

El guió

Qüestions prèvies

Les parts inicien la vista oral plantejant quines proves o parts de la instrucció volen impugnar, què volen afegir o a què volen renunciar. El tribunal les té en compte i pot decidir en aquell moment o deixar la decisió per incloure-la a la sentència.

La declaració dels acusats

Fase clau del procés. És el moment en què acusacions i defenses fan preguntes als acusats per demostrar allò pel qual els acusen o allò de què es defensen. L’acusat pot respondre a tothom o negar-se a fer-ho a les acusacions.

Està previst que les declaracions durin unes dues setmanes i se’n facin dues cada dia.

La prova testifical

Declaren els testimonis proposats per les parts, començant per les acusacions. El testimoni haurà de dir la veritat en tot moment. En cas de no fer-ho, se’l pot acusar d’un delicte de fals testimoni, que es pot castigar amb pena de presó.

La prova pericial

Declaren els autors d’informes tècnics encarregats per les parts o pel jutge instructor per demostrar o refutar els indicis que hi ha contra els acusats.

La prova documental

Es revisen i es reprodueixen a la sala tots els documents que presenten les parts que compareixen al judici. Això inclou els vídeos amb imatges de l’1-O i el 20-S i el llibre blanc i l’agenda Moleskine.

Informes

Acabada tota la fase de prova, el president de la sala dona la paraula al fiscal i a les acusacions perquè informin sobre els fets, qualifiquin els delictes, la participació dels acusats i la responsabilitat civil. És en aquest moment quan poden modificar l’escrit de conclusions provisionals. Això vol dir que les acusacions poden passar de rebel·lió a sedició i es poden rebaixar els anys demanats de pena de presó.

Després és el torn dels advocats de la defensa. Tots demanaran l’absolució.

Últim torn de paraula

El president de la sala pregunta als acusats si tenen res a declarar.

Està previst que tots facin ús de l’últim torn de paraula. Normalment és curt. Una sola frase, sovint, amb què els acusats mostren penediment. Però aquí podrien arribar a fer un discurs d'alta càrrega política, com va passar amb el judici del 9-N.

Un cop hagin parlat, el jutge declara el cas vist per a sentència.

Data final

De moment, hi ha fixades les sessions de dimarts a dijous, amb els dilluns i els divendres com a dies de marge per agilitzar. També hi ha la possibilitat de fer vistes els dissabtes.

El judici comença el 12 de febrer amb les qüestions prèvies, que podrien durar dos dies. A partir del 14 de febrer, podrien començar les declaracions dels acusats. Els interrogatoris duraran unes dues setmanes. Els advocats preveuen dues declaracions per dia.

De moment, el guió del judici no va més enllà. S'anirà fent a mesura que avancin les sessions. A partir de la declaració dels testimonis, més de 500, és complicat avançar gaire el calendari. I el Suprem no es vol enganxar els dits. Anirà comunicant l'agenda cada divendres, un cop s'hagi anat complint el calendari setmanal i amb les previsions per a la setmana següent.

Es preveu que el judici duri tres mesos. Amb aquest calendari s'acabaria pels volts del 12 de maig. La campanya de les eleccions municipals comença el dia 9. Amb tres sessions setmanals esperen que podran arribar a temps; per si de cas, està previst citar les parts per fer vistes els dilluns i divendres. 

Traductors de català

El Tribunal Suprem treballa a marxes forçades per tenir-ho tot a punt per aquest dimartsdia previst d'inici del judici del procés.

Està previst que les dues primeres setmanes es destinin a qüestions prèvies i declaracions. Hi haurà tres vistes per setmana, de dimarts a dijous, i es preveu que les declaracions dels acusats comencin la segona setmana, tot i que no es descarta que les primeres ja siguin el dijous 14 de febrer. De moment, no hi ha més guió escrit. S'anirà fent a mesura que vagin transcorrent els dies i les sessions del judici, que seran de 10.00 a 18.00 hores.

Enmig dels preparatius, un dels temes polèmics: la llengua. Els acusats podran declarar en català? La llei els avala. Hi tenen dret. L'advocat Jordi Pina, que representa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ho va demanar a la vista prèvia que es va fer al mes de desembre.

El Tribunal Suprem ha previst dos traductors de català per assistir els acusats que demanin fer les declaracions en català, segons ha pogut saber El Nacional de fonts judicials. Només hi tenen dret ells. Els advocats hauran d'intervenir durant tot el judici en castellà.

Cal veure, però, si finalment els 12 processats faran servir el català per expressar-se en el judici o bé preferiran parlar en castellà i donar tota la intenció a les seves paraules, que poden perdre matisos amb l'ús dels traductors.

De fet, en tota la instrucció cap dels acusats ha declarat en català. Tot i que sempre hi ha hagut, fora de la sala i a la seva disposició, un traductor per si el demanaven.

Fonts del Suprem veuen poc probable que, si no han parlat en català en cap declaració, ho facin al judici. En tot cas, la sala segona ja ha donat instruccions perquè en totes les sessions del judici hi hagi dos traductors de català.