El judici del procés començarà el 12 de febrer.

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santiago Vila; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'asseuran a la banqueta dels acusats pels delictes de rebel·lió, malversació i desobediència.

Els nou acusats per rebel·lió que estan en presó preventiva han sortit aquest matí de Brians 2 en direcció a Soto del Real i Alcalà Meco perquè ja puguin estar a disposició del tribunal, tal com va assenyalar una providència, i poder assistir a aquest judici, que començarà d'aquí a dues setmanes.

Hi haurà 11 dies entre l'assenyalament i l'inici del judici, després que les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart demanessin que hi hagués un marge de temps suficient per preparar la seva estratègia i evitar la "indefensió".

Al banc dels acusats s'hi asseuran l'exvicepresident Oriol Junqueras; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; els exconsellers del Govern Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat Jordi Sánchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Les penes en joc

La fiscalia demana penes d'entre 7 i 25 anys de presó pels delictes de rebel·lió, malversació i desobediència, mentre que l'Advocacia rebaixa la forquilla a entre 7 i 12 anys de presó, ja que acusa per sedició i no pas per rebel·lió, a més dels altres delictes.

La vista oral arrencarà el dimarts 12 de febrer amb les denominades qüestions prèvies, que es podrien allargar tres dies i acaparar la primera setmana, ja que el judici tindrà lloc en sessions de matí i tarda de dimarts a dijous, per evitar als presos els tràfecs d'anades i vingudes permanents, ja que tardaran una hora aproximadament a arribar des de les presons de Madrid.

D'aquesta manera no seria fins a la tercera setmana de febrer quan comencin els interrogatoris als 12 acusats, amb Oriol Junqueras en primer lloc.

El Tribunal Suprem garantirà que els nou líders sobiranistes a la presó seran tractats al judici amb la "màxima dignitat i respecte", per evitar que no pateixin "cap component de penositat" ni "exposició que els generi la més mínima incomoditat", tant en els trajectes com a l'edifici.

Fins a la data del judici els presos s'estaran als centres penitenciaris de Soto del Real (els homes) i Alcalá Meco (les dones), atès que avui hi està havent el trasllat des de les presons catalanes, on van arribar el juny passat després del tancament de la fase d'instrucció.

Seguirà ampliació