Conscients que carreguen el pes del que probablement serà el judici de la seva vida, una dotzena d'advocats de prestigiosos bufets de Barcelona s'arremanguen aquests dies la toga per preparar les línies de defensa que presentaran davant el Tribunal Suprem a partir del 12 de febrer al judici del procés.

Mentre cultiven una imatge d'unitat davant de les acusacions, els lletrats del judici del procés treballen en estratègies dispars, des de l'enfocament més tècnic al més ideològic, i no tots comparteixen de la mateixa manera afinitats polítiques amb els seus clients.

Els que ho tenen més complicat són els que representen líders polítics encara en actiu, com Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Turull (PDeCAT), i que s'enfronten a la incòmoda tasca de combinar la defensa jurídica amb la tàctica política: la mirada posada en la sentència i, de reüll, en les pròximes conteses electorals. 

Els advocats del judici del procés

Andreu Van den Eynde

Advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva

advocat Andreu Van den Eynde - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Advocat de capçalera d'ERC, Andreu Van Den Eynde és un dels lletrats més joves dels que s'asseuran al Suprem, expert en ciberdelictes i en la responsabilitat penal d'entitats jurídiques, cosa que va servir per confeccionar la compliance penal o pla de prevenció del frau de la formació republicana.

Aquest descendent de flamencs i fill de trotskistes -va néixer el 1975 a París, on el seu pare havia fugit de la policia franquista- va fer els primers passos entre el 1998 i el 2005 al bufet Luis del Castillo, abans de muntar el seu propi despatx, sense deixar de treballar al torn d'ofici, que considera la seva quota solidària.

Van den Eynde coneix l'ofensiva jurídica del procés des dels seus inicis: va defensar Carme Forcadell en les primeres querelles i el 20-S va presenciar els escorcolls de la Guàrdia Civil contra els preparatius de l'1-O, com advocat de l'ex-número dos de Junqueras.

Actiu a Twitter, on deixa anar la seva habitual sornegueria, i en les estones lliures guitarrista de la banda de trash metal Vientos de Poder, els escrits de defensa de Van den Eynde traspuen càrrega política i contínues invocacions al Tribunal d'Estrasburg; no debades té posades en la justícia europea l'esperança. 

Llegeix l'entrevista aquí.

Jordi Pina

Advocat de Jordi TurullJosep Rull i Jordi Sànchez

Jordi Pina advocat 1-O - Sergi Alcàzar

És potser la cara més mediàtica dels togats del procés, ja que durant la instrucció de la causa s'ha prodigat als platós amb la seva vehement defensa de la innocència dels líders independentistes i dures invectives contra la cúpula judicial.

Penalista del prestigiós bufet Molins & Silva, hi ha poques causes de corrupció política en les quals no hi sigui Pina, especialment les que assetgen l'extinta CDC: era el lletrat de Jordi Montull quan el 2017 els exresponsables del Palau de la Música van delatar la formació convergent, amb el sobresalt consegüent de les seves elits.

Amb un verb incontenible i un estil vehement, Pina acostuma a brillar en els informes finals: antològica va ser la seva encesa defensa de l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau en el judici per la consulta del 9-N; defensa rica en dards polítics com ho són els seus escrits en la causa del procés.

Entre cas i cas, Pina va ser elegit el 2017 vicedegà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona en la candidatura encapçalada per Eugenia Gay -una llista plural que va intentar evitar el debat independentista en temps difícils per a l'equidistància- i encara li queda temps per practicar aficions tan catalanes com els viatges, buscar bolets o el senderisme. 

Xavier Melero

Advocat de Joaquim Forn

Xavier Melero
Rara avis entre els advocats del procés, Xavier Melero no només no forma part dels entorns convergents o republicans que s'asseuran al banc dels acusats, sinó que fa uns quinze anys va freqüentar les reunions en les quals es va fundar el partit que avui és als antípodes de l'independentisme: Ciutadans.

Com Pina, Melero, de 61 anys, és un defensor habitual de convergents perseguits per la justícia -Oriol Pujol i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar- i també va formar part de l'equip de Pau Molins, fins que el 2009 va muntar despatx propi amb Judit Gené.

Aficionat a la boxa, el seu aspecte indolent i les seves ulleres de carei li donen un aire britànic que adornen a la perfecció el seu gust per la ironia, que desplega tant en les seves intervencions públiques com davant del tribunal i, sovint, també en els seus escrits.

Poc donat a exhibir-se en els mitjans, va entrar a la sala d'estar de les llars de Catalunya quan va defensar l'expresident de la Generalitat Artur Mas en el mediàtic judici del 9-N, amb una estratègia estrictament jurídica -semblant a la que ordeix en la causa del procés-, a risc de desentonar de vegades amb la gallardia del seu client davant el tribunal.

Olga Arderiu

Advocada de Carme Forcadell

olga arderiu pantalla tribunal suprem
Reservada i discreta, l'advocada de Carme Forcadell va agafar experiència durant nou anys al despatx Molins abans d'emprendre, el 2007, el seu camí en solitari com a fundadora del bufet MDA.

Nascuda a Berga (Berguedà) fa 43 anys, Arderiu és des de fa dos anys diputada de la junta del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, on va ser vocal de la comissió de dones advocades, i té una llarga trajectòria en àmbits com la violència masclista i les polítiques públiques en matèria de gènere. 

Marina Roig

Advocada de Jordi Cuixart

Marina Roig 1   Sergi Alcazar

L'advocada del president d'Òmnium Cultural, esquiva amb la premsa i una de les cares del procés menys exposades als mitjans, s'estrena al Suprem en un assumpte de caràcter polític, després d'haver portat principalment casos relacionats amb el blanqueig de capitals i els delictes contra l'Administració pública.

Sòcia fundadora del despatx Roig & Bergés & Martínez i presidenta de la secció penal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Roig confia la seva estratègia jurídica a una futura revisió del cas per part del Tribunal d'Estrasburg i centra el debat en l'autodeterminació com a dret humà: va tractar, sense èxit, de portar al judici com a testimonis referents d'aquest àmbit com el filòsof Noam Chomsky o dos Premis Nobel de la Pau.

Mariano Berges

Advocat de Dolors Bassa

mariano berges advocat bassa pantalla tribunal suprem

Cofundador del despatx de Marina Roig, el lletrat de Dolors Bassa s'embarca en l'entrellat polític del cas del procés després d'una trajectòria centrada en la defensa de grans empreses i multinacionals.

És professor associat de dret penal a la Universitat de Barcelona i en màsters de formació per accedir a l'advocacia, així com expert en compliance penal

Josep Riba

Advocat de Carles Mundó

josep riba advocat mundo pantalla tribunal suprem
Anys d'experiència en la defensa de polítics, empresaris, banquers i esportistes -exdirectius de Javier De la Rosa, Samuel Eto'o i un exalcalde socialista han estat clients seus- fan d'aquest advocat un referent en els judicis per delictes de coll blanc.

Serè i de tracte exquisit dins i fora de la sala de vistes, Josep Riba, de 51 anys, és membre del prestigiós despatx barceloní Morales Abogados i té una àmplia experiència docent, com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a Esade. 

Judit Gené

Advocada de Meritxell Borràs

judith gene advocada barrufet pantalla suprem

És una altra de les advocades formades al despatx Molins Advocats, on va conèixer Xavier Melero, amb qui el 2009 va muntar un bufet propi que s'ha convertit en referent per a polítics convergents investigats per corrupció.

Nascuda a Torà (Segarra), Gené, membre de la secció de dret penal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, va treballar també, durant un parèntesi de tres anys, al reconegut bufet Cuatrecasas de Barcelona. 

Pau Molins

Advocat de Santi Vila

Pau Molins
Plançó d'una de les emblemàtiques famílies de la burgesia catalana, i de les més adinerades d'Espanya, Pau Molins va fundar el 1994 el despatx Molins & Silva, des de 2013 associat al bufet que lidera Miquel Roca i que s'ha erigit en un dels més prestigiosos de Barcelona.

De 57 anys, Molins compagina l'exercici de l'advocacia, que l'ha portat a representar als tribunals acusats il·lustres com la infanta Cristina, l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell o l'exministre i expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra, amb la seva activitat al consell d'administració de la centenària empresa familiar Cementos Molins.