El Tribunal Suprem treballa a marxes forçades per tenir-ho tot a punt per a dimarts que ve, dia previst d'inici del judici del procés.

Està previst que les dues primeres setmanes es destinin a qüestions prèvies i declaracions. Hi haurà tres vistes per setmana, de dimarts a dijous, i es preveu que les declaracions dels acusats comencin la segona setmana, tot i que no es descarta que les primeres ja siguin dijous 14 de febrer. De moment no hi ha més guió escrit. S'anirà fent a mesura que vagin transcorrent els dies i les sessions del judici que seran de 10 h a 18 h.

En mig dels preparatius, un dels temes polèmics: la llengua

Podran els acusats declarar en català? La llei els avala. En tenen dret. L'advocat Jordi Pina, que representa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ho va demanar a la vista prèvia que es va fer el mes de desembre.

El Tribunal Suprem ha previst dos traductors de català per assistir els acusats que demanin fer les declaracions en català, segons ha pogut saber El Nacional de fonts judicials. Només en tenen ells dret. Els advocats hauran d'intervenir durant tot el judici en castellà.

Està per veure, però, si finalment els 12 processats faran servir el català per expressar-se en el judici o bé preferiran parlar en castellà i donar tota la intenció a les seves paraules, que poden perdre matisos amb l'ús dels traductors.

De fet, durant tota la instrucció cap dels acusats ha declarat en català. Tot i que sempre hi ha hagut, fora de la sala i a la seva disposició, un traductor per si el demanaven.

Fonts del Suprem veuen poc probable que si no han parlat en català en cap declaració, ho facin durant el judici. En tot cas la Sala Segona ha donat ja les instruccions perquè en totes les sessions del judici hi hagi dos traductors de català.