“Va ser un càstig corporal.” Josep Costa, exvicepresident de la Mesa del Parlament, ha definit així aquest divendres davant d'un jutge de Barcelona, l'agressió rebuda per part d'un agent dels Mossos d’Esquadra, a qui acusa d'haver-li donat un cop de porra a les dues mans, durant la manifestació contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el passat 19 de gener. Costa ha ratificat la denúncia davant del titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, el qual l’ha derivat al metge forense perquè valori les lesions patides als dos dits índex. L'advocat també ha aportat imatges i vídeos de l’agressió, i els seus autors seran cridats a declarar com a testimonis. Per ara, el magistrat no ha citat a declarar com a investigat l’agent de la policia catalana, que duia el seu número d’identificació en un lloc visible, com marca la normativa.  Costa l’acusa de tres delictes: contra la integritat moral, lesions i contra l’exercici dels drets cívics.

En la declaració al jutjat, Josep Costa ha detallat que era a la manifestació i que tenia les dues mans agafades a una tanca que tenia davant, i de sobte, l’agent va picar-li les mans amb la porra i li va dir que ja l’havia advertit que treies mans. En una punta de la protesta hi havia certs incidents, però no en la zona de l’excàrrec parlamentari, i tampoc estava en perill la seguretat de l’agent, que és quan tenen permès usar les defenses. “Em podia haver posat una multa, però va ser un càstig corporal, que crec que ja no existeixen des de l’edat mitjana”, ha declarat Costa en sortir del jutjat. En un dels dits, el cop va causar-li una ferida oberta amb sang, tot i portar guants, i li ha quedat un bony i l’altre el té inflamant. Costa desconeix si l’agent sabia qui era o no, però només el va agredir a ell.

Actiu contra el TSJC

Costa va denunciar aquesta agressió a través de Twitter i va demanar al conseller d’Interior, Ignasi Elena, que “sancionés a l’agent D0E114 per l’agressió gratuïta”, durant la manifestació contra la cimera que el govern espanyol va muntar amb el govern francès, a Barcelona, on va tancar el Museu Nacional de Catalunya. Tot i les protestes, no va haver incidents de gravetat, ni detinguts.

Josep Costa va ser jutjat i absolt juntament amb altres tres companys de la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a qui la Fiscalia acusava del delicte de desobediència  al Tribunal Constitucional (TC) per haver admès a tràmit resolucions pel dret a decidir i contra el rei, de forma genèrica. Abans, Costa va aconseguir apartar del tribunal al president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i al magistrat Carlos Ramos, a qui va acusar de falta d’imparcialitat, i la sala especial 77 del TSJC ho va admetre, de forma excepcional, per evitar qualsevol dubte. Costa té diferents fronts judicials oberts per defensar la inviolabilitat del Parlament, i recentment ha demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que obri un expedient sancionador a Barrientos i Ramos.

 

A la foto principal, Josep Costa, en una imatge d'arxiu, surt del TSJC, en el judici a la Mesa del Parlament. / Foto: Montse Giralt