El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt els quatre membres de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en el 2019 en haver admès a tràmit el debat parlamentari sobre la independència de Catalunya i la reprovació de la monarquia de forma genèrica. A banda de l'ara conseller Torrent, els altres acusats eren l’exvicepresident de la Mesa, Josep Costa; i els exsecretaris Eusebi Campdepadrós (Junts), que fins fa poc era el secretari de l’Administració de Justícia; i Adriana Delgado, alcaldessa d’ERC a Sant Vicenç de Castellet.

Tal com recull la sentència, el TSJC considera que aquests membres de la Mesa no van cometre un delicte desobediència per manca de mandat clar i específic a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. Així, la majoria del tribunal de la Sala Civil i Penal considera que aquelles providències permetien més d’una interpretació. I, d’altra banda, la resolució inclou que no hi va haver dol, que no ha quedat acreditat que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional.

L'excepció del vot particular 

Amb tot, la magistrada Marta Pesqueira ha signat un vot particular en què deixa clar que considera provat que els membres de la Mesa acusats per la Fiscalia i Vox són responsables criminalment d'un delicte de desobediència. Així, entén que van ser advertits, també del seu deure de paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que suposés ignorar les sentències del TC. "La conducta dels acusats, en la seva condició de membres de la Mesa, i, per tant, funcionaris públics (...), pot qualificar-se, sense cap mena de dubte, de manifestament contumaç, obstinada, recalcitrant i persistent, i contrària al resolt i mandat pel TC", considera Pesqueira. 

 

El TSJC també es refereix a la inviolabilitat parlamentaria que van al·legar les defenses dels quatre acusats, segons l'Estatut i a la Constitució Espanyola, per la qual negaven que se'ls pogués jutjar en aquesta causa per un suposat delicte de desobediència, en estar protegits per les perogatives de la inviolabilitat i immunitat parlamentaries. En aquest sentit, però, recorden la nova doctrina del Tribunal Constitucional en què quedaria clar que "la Mesa d'un parlament té la facultat d'admetre o inadmetre una proposta de resolució si és inconstitucional, i fins i tot si és manifestament inconstitucional, però aquesta facultat esdevé una obligació d'inadmetre a tràmit una proposta de resolució si és contrària al que ha resolt el TC", com seria aquest cas. En aquest sentit, el TSJC reconeix les demandes presentades davant els tribunals europeus per part d'alguns dels acusats, però conclou que mentre no es conegui el resultat d'aquestes davant el TEDH, "cal respectar, per part d'aquest tribunal penal, la nova doctrina del Tribunal Constitucional". 

Celebració al Parlament

En conèixer-se l'absolució dels membres de la Mesa del Parlament, la majoria del ple de la cambra catalana ha celebrat aquesta decisió. Els diputats d'ERC, Junts, la CUP i els comuns han aplaudit Torrent, que era al ple per la sessió de control al Govern. També han aplaudit alguns diputats del PSC, entre ells la portaveu del grup, Alícia Romero. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta Alba Vergés ha reivindicat la cambra catalana com a "baluard de drets" i ha defensat que és "imprescindible aturar la judicialització de la política"."És una gran notícia per la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats", ha dit Torrent en una piulada.

Mesura garantista del tribunal

Dilluns, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar els quatre encausats, Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado, per aquest dimecres a les 10 del matí per notificar-los personalment la sentència. Una mesura que no fan tots els tribunals, però així s’assegura que els processats són els primers a conèixer la resolució. El president del tribunal, el magistrat veterà Carles Mir, ja va mostrar dots garantistes durant el judici, en permetre la llarga intervenció de l’exvicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa, que després va marxar del judici, i al final, va donar-li oportunitat d’assistir a la darrera paraula. No ho va fer. Mir també va aguantar els insolents comentaris del fiscal Joaquin Pérez de Gregorio, que va posar en qüestió la imparcialitat del tribunal del TSJC, presidit per Mir, i completat amb els magistrats Francisco Segura i Marta Pesquiera.

El judici a la segona Mesa sobiranista, a més, és el primer de l’alt tribunal català que no presideix el president del TSJC, Jesús María Barrientos, com marca la normativa, perquè va ser recusat per Josep Costa i acceptat per la sala 77 del TSJC, com després va passar amb el magistrat Carlos Ramos, també apartat. La defensa del dret de llibertat d’expressió, de participació política i la independència del poder legislatiu enfront de les cotilles del Tribunal Constitucional (TC) van ser els arguments que van apel·lar els quatre exintegrants d’ERC i de Junts de la Mesa del Parlament per defensar la seva actuació el 2019. Els seus advocats, a més, van desmentir al fiscal: “No són casta, sinó demòcrates.”

La sentència no és ferma i ara es pot presentar recurs al Tribunal Suprem. La Fiscalia sol·licitava que Torrent, Costa i Campdepadrós fossin castigats a 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i multa i per a Delgado, 16 mesos d’inhabilitació. L’acusació popular, exercida per VOX, demanava el mateix càstig.