L’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, ha demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que obri un expedient sancionador al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, i al magistrat de la sala civil i penal, Carlos Ramos, per les circumstàncies del judici per desobediència contra la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. Segons Costa, tot i estar recusat, el president de l’òrgan judicial va continuar intervenint en el procediment, un fet que considera una “falta greu”, i acusa el jutge d'escollir a qui volia de substitut tot saltant-se les normes. En el cas de Ramos, l'advocat eivissenc sosté que es va “resistir obertament”, juntament amb Barrientos, a la decisió fixada per la Sala de Recusacions, una posició que veu com una “manifesta desconsideració”, després que aquesta determinés que hi havia una “falta d’imparcialitat per jutjar”. Tot i això, en el cas de Ramos apunta que es tractaria d’una falta lleu, no com en el cas del president del TSJC.

Josep Costa denuncia Barrientos i Ramos davant el CGPJ

Per tot plegat, Costa sol·licita en la denúncia remesa a l'òrgan de govern dels jutges l'obertura d'un expedient disciplinari pertinent en cada cas, a més dels tràmits previs que dicti la Comissió Sancionadors del CGPJ contra Barrientos i Ramos per la seva conducta. Més concretament, en el text Costa denuncia que Barrientos va decidir-- tot i estar apartat-- "qui el substituiria a ell mateix a la Sala", a més dels magistrats Ramos i Seguí (aquest darrer a la Sala de recursos). L'advocat defensa que "si entenem que els actes de designació de magistrats són de naturalesa jurisdiccional, amb quina excusa es justifica que els hagi dictat un magistrat recusat? Certament no es pot al·legar que exercia unes funcions diferents de les que van motivar la seva recusació per falta d'imparcialitat. I seleccionar als magistrats que han de substituir-li a ell i a un altre recusat no és una cosa que no afecti el dret a un tribunal imparcial, prèviament establert per Llei. Tot el contrari", argumenta.

El passat mes de febrer, Costa va presentar una ampliació de la demanda a la sala tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem perquè anul·li els acords del president Barrientos per escollir dos dels tres magistrats que van conformar el tribunal que va jutjar la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent. Costa sosté que el magistrat Barrientos va incomplir les normes per escollir els substituts que ell volia. Aquest tribunal va absoldre els quatre vocals independentistes d’ERC i de Junts (Torrent, Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado) del delicte de desobediència al Tribunal Constitucional, el novembre passat, tot i que la Fiscalia i defenses han presentat recurs al Tribunal Suprem. Amb aquesta acció, l’objectiu de Costa és que “el TSJC esculli un tribunal imparcial”, el qual -hi afegeix-“hauria d’anul·lar la causa sencera”.