Qui fou conseller d'Interior durant l'1 d'octubre del 2017, Joaquim Forn, ha defensat la continuïtat de Junts en el Govern: "Hem de fer tots els esforços per poder-nos-hi mantenir". Així ho ha dit aquest dilluns vespre al programa Més 324, després que s'hagi conegut la pregunta que Junts als militants: "Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?". Forn hi votarà que 'sí', ja que la seva "cultura política" és "aprofitar qualsevol escletxa de poder per fer coses".

"Un trencament d'aquest tipus, quines ferides deixarà?", s'ha qüestionat. I la resposta és que "afeblirà" i "disminuirà" l'independentisme. És veritat que "hi ha motius" per marxar i que aquesta situació de crisi "no és el que es demanava" al Govern, però el més important per a l'exconseller són "els interessos del país". "Si no anem units, és molt difícil", ha reconegut. És per això que ha demanat a Junts i a ERC que treballin "fins a l'últim moment" per "trobar el punt comú". "Hem de ser capaços", ha conclòs. D'altra banda, l'exconseller ha criticat els xiulets a Carme Forcadell.

Forn, amb Alsina i Trias

Així, Forn s'ha alineat amb la posició que ja han defensat tant Victòria Alsina com Xavier Trias aquest dilluns. Per una banda, Alsina ha transmès al seu partit "un missatge inequívoc sobre la necessària permanència de Junts al Govern de la Generalitat", de la mateixa manera que té la voluntat de garantir "el rumb d'aquest govern cap a la independència" i "la representació del 52% de la ciutadania que va votar per avançar cap aquest objectiu". Per una altra, Trias ha manifestat que és "erroni i equivocat" que Junts surti del Govern, alhora que lamenta el desconcert que provoquen dins de l'independentisme les disputes de l'executiu català.

Sigui com sigui, els 6.465 militants de Junts podran votar en una consulta sobre la continuïtat del partit en el Govern. Serà els dies 6 i 7 d'octubre (aquest dijous i divendres), amb una pregunta clara: "Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?". A banda, un preàmbul on recorda els incompliments d'ERC sobre l'acord de legislatura i la resposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les exigències de la formació. Llavors, tres respostes possibles: sí, no o en blanc. La Sindicatura Electoral estarà integrada pel secretari d'organització, David Torrents; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras; la portaveu al Parlament, Mònica Sales; i el membre de l'executiva i exconseller Damià Calvet.