El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha presentat aquesta tarda la pregunta que el seu partit planteja a la militància sobre la continuïtat al Govern. Es tracta d'una pregunta, amb un preàmbul, com ha avançat ElNacional.cat, en què es valora la situació de les relacions amb ERC i els seus incompliments. Turull ha assegurat que els afiliats sabran quina és la seva resposta a la pregunta que es planteja. "Un secretari general no es pot posar de perfil", ha argumentat. La consulta se celebrarà entre les 0 hores del dia 6 i les 17 hores del dia 7.

Davant la divisió interna que s'ha evidenciat a Junts sobre la conveniència d'abandonar o no el Govern, Turull ha assegurat que la consulta no trencarà el partit. "Estic segur que no es trencarà Junts per Catalunya i la meva obsessió és que no es trenqui Junts per Catalunya", ha sentenciat. Per contra, ha evitat avançar què passarà si la militància rebutja la proposta que ell defensarà com a secretari general a la consulta. "Després de la consulta valorarem el resultat en tota la dimensió. Això és anar a una pantalla després", s'ha limitat a respondre cada cop que se li ha preguntat. 

La pregunta

La pregunta que es planteja als 6.465 militants amb dret a vot és: "El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s'haurà de consultar les bases la possibilitat de continuar o no al Govern. Feta una auditoria de l'Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n'han constatat incompliment d'elements que són centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l'acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC. Donant compliment al mandat congressual es formula la següent pregunta: Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?". La pregunta s'ha plantejat després d'una votació en què 44 membres de l'executiva han votat a favor i un s'hi ha abstingut. 

Retrets a ERC

Abans d'explicar el contingut de la consulta, Turull ha fet repàs de com s'ha desenvolupat les negociacions els darrers dies amb el president, Pere Aragonès, i no ha estalviat els retrets a ERC. Ha detallat que la darrera proposta que van presentar als republicans incloïa rebaixes sobre la pacte de legislatura i es basava en tres punts. El primer, sobre l'espai de coordinació, amb la proposta que es comenci a reunir en els termes previstos a l'acord signat d'investidura abans del 15 de novembre. El segon, sobre la composició de la taula de diàleg, proposava que la delegació catalana "en podran formar part membres el Govern i dels grups parlamentaris que formen part del Govern", això representa, segons ha subratllat Turull una sèrie de renúncies en relació al que consta l'acord. El tercer punt reclamava que la propera reunió de coordinació entre ERC i Junts -que habitualment se celebra els dilluns- concretaria els mecanismes per a la coordinació amb els grups parlamentaris a Madrid, d'acord amb el previst a l'acord d'investidura. "I la resposta a les tres va ser que no, tot i el matís en els termes previstos a l'acord d'investidura", ha reblat, per afegir tot seguit que Junts no ha rebut ni contraproposta. Amb tot, ha assegurat que la conversa que va mantenir amb Pere Aragonès diumenge al matí a Tarragona, tenia la voluntat d'"arribar a un acord, intentar arreglar-ho" i va ser "una conversa franca i noble".

Reset

Turull ha insistit en repetides ocasions que Junts volia arreglar el conflicte amb ERC i refer confiances; i que en les converses posteriors a la destitució de Jordi Puigneró, van plantejar al president Aragonès el que defineix com un reset, per recomençar les negociacions. Junts va mostrar-se disposats a oblidar la possibilitat que hi hagi una qüestió de confiança, i van demanar que si cal refer un procés amb totes les confiances hi podia haver la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident. La resposta d'Aragonès va ser reclamar "una resposta seriosa". "La nostra resposta era seriosa", ha replicat Turull que ha assegurat que en el document que van fer arribar a Aragonès hi figurava fins i tot la pàgina de l'acord en què apareixia aquests compromisos.

Tot plegat, ha recordat, va començar el 29 d'agost, quan Junts va constatar que no s'havien acomplert els acords de Govern en tres aspectes "troncals": la direcció estratègica de l'independentisme entre partits i entitats; la taula de diàleg amb el govern de l'Estat; i la coordinació a Madrid entre les forces independentistes.

"Enteníem que el debat de política general era un moment perquè aquestes qüestions es poguessin concretar", ha afegit, per la qual cosa es va fer arribar al president Aragonès les seves propostes. Turull ha evitat valorar la decisió de Junts de presentar una qüestió de confiança, que va servir de detonant a la crisi.

En resposta a Xavier Trias, que s'ha declarat estupefacte davant la situació creada per l'enfrontament entre ERC i Junts i el debat sobre la sortida al Govern ha assegurat que l'entén "perfectament". "A mi aquesta situació no em fa feliç. Per això he posat el bo i millor per intentar solucionar-ho. No em vull concentrar a buscar culpables. Vull solucions", ha assegurat.