La reunió de l'executiva de Junts per Catalunya, que aquest dilluns decidirà la pregunta per a la consulta als militants sobre la continuïtat al Govern, comptarà amb una nova i inesperada participant, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. Fins ara Alsina no podia participar en les reunions de l'executiva perquè no era militant del partit, però aquest cap de setmana ha formalitzat la seva militància a Junts, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

Fonts de la conselleria asseguren que Alsina transmetrà a l'executiva un "missatge inequívoc sobre la necessària permanència de Junts al Govern de la Generalitat" i que sostindrà aquesta aposta en la voluntat de garantir "el rumb d'aquest govern cap a la independència" i "la representació del 52% de la ciutadania que va votar per avançar cap aquest objectiu". No només això, Alsina deixarà clara la seva disposició a fer campanya activa arreu del país per convèncer la militància de Junts que cal continuar al Govern per avançar cap a l'estat català.

Converses

La cúpula de Junts analitzarà durant la reunió d'aquest matí els resultats de les converses que aquest diumenge han protagonitzat el president, Pere Aragonès, i el secretari general del partit, Jordi Turull. Després que el president va rebutjar la restitució del vicepresident, Jordi Puigneró, les negociacions van quedar centrades de nou en la direcció estratègica de l'independentisme, la coordinació dels grups parlamentaris a Madrid —que Aragonès va advertir que s'havia d'aplicar també al Parlament Europeu— i el monitoratge de la taula de diàleg.

La crisi entre ERC i Junts es va precipitar dimarts a la nit quan durant el debat de política general, Junts va instar el president a sotmetre's a una qüestió de confiança si no compleix l'acord d'investidura. L'endemà, Aragonès va destituir Puigneró argumentant pèrdua de confiança perquè no l'havia advertit d'aquesta decisió. Com a resposta, Junts va anunciar que, després de negociar amb ERC fins diumenge, dijous i divendres consultarà la militància sobre la continuïtat al Govern. Aquest dilluns, l'executiva anunciarà els termes exactes de la pregunta.

Aposta per continuar

Alsina no ha amagat mai la seva aposta per continuar al Govern. De fet, aquest és el posicionament que han defensat tots els consellers de Junts, alguns dels quals ho han fet públicament, com el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. 

En aquest context, la consellera argumenta la decisió de fer-se militant de Junts, segons fonts del seu departament, defensant que és "en els moments complicats quan més valor té arremangar-se, posar-hi la cara i treballar tot el que calgui" i que està convençuda que es pot capgirar el moment complicat i de desconcert en què es troba el moviment sobiranista, en un context de crisi al món.