Joan Carles I ha reaccionat després que s'hagi fet pública la comissió rogatòria de la Fiscalia del Tribunal Suprem enviada a les autoritats suïsses el febrer passat. La defensa del rei emèrit ha denunciat que les imputacions contingudes en la comunicació del ministeri fiscal i en les quals s'aprecien "indicis de criminalitat" es fan "sense cap suport i són mancades de la més mínima justificació".

L'advocat Javier Sánchez-Junco afirma que tals afirmacions "conculquen de manera evident el principi de presumpció d'innocència que empara a tot ciutadà", ja que es trasllada a l'opinió pública "valoracions i consideracions que perjudiquen greument" a l'anterior cap de l'Estat. "En aquesta comunicació a les autoritats suïsses es contenen greus afirmacions i imputacions de conductes que es realitzen, segons el nostre parer, estant contradites per altres fets dels quals no es diu res", denúncia.

Comissionista

La Fiscalia del Tribunal Suprem, en la comissió rogatòria que ha avançat aquest divendres El Mundo, apunta que Joan Carles I va amassar la seva fortuna exercint com a comissionista a escala internacional. Segons l'escrit enviat a Suïssa per demanar informació sobre els comptes del rei emèrit, el monarca hauria percebut "comissions i altres prestacions de similar caràcter en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals"

La sol·licitud d'informació a les autoritats suïsses la fiscalia apunta els delictes en què podria haver incorregut el rei emèrit. Es tractaria de blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències. La Fiscalia reflecteix així per primera vegada en un escrit conegut els delictes que investiga.

La informació de Suïssa

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha explicat que són les autoritats suïsses han "de confirmar o descartar" els "indicis de criminalitat" contra Joan Carles I que aprecia a les seves diligències d'investigació i que ha inclòs en la comissió rogatòria dirigida al país helvètic.

El ministeri públic, en un breu comunicat, recorda que té obertes tres diligències d'investigació referides al rei emèrit: una pel cobrament de 65 milions d'euros per presumptes comissions de les obres del tren d'alta velocitat Medina-La Meca (Aràbia Saudita), una altra sobre si va rebre donacions no declarades i una tercera respecte de si va ocultar fons en paradisos fiscals. En paral·lel, Hisenda inspecciona les dues regularitzacions fiscals complimentades per Juan Carlos.

 

Imatge principal, el rei emèrit Joan Carles I / Efe