Habemus portades. L’elecció d’un nou papa és un d’aquells rituals que activa immediatament la litúrgia mediàtica global. Com si es tractés d’un reflex automàtic, les portades dels diaris d’arreu es rendeixen al rostre del nou pontífex, a la fumata blanca i a les primeres paraules pronunciades des del balcó de Sant Pere. Més enllà del fet religiós, la cobertura d’aquest esdeveniment ens ofereix una oportunitat per observar com el poder simbòlic del Vaticà es projecta en la construcció de les notícies. Què ens diuen aquest divendres aquestes portades? El País destaca a la seva portada el perfil continuista del nou papa i apunta que el nou pontífex és “agustí i missioner i reivindica les reformes del seu predecessor”. “Déu ens estima a tots, no hem de tenir por”. Amb aquestes paraules es va adreçar aquest dijous, per primera vegada, el papa Lleó XIV als més de cent mil fidels reunits a la plaça de Sant Pere del Vaticà. En la seva intervenció, l’americà Robert Francis Prevost, de 69 anys, va voler recordar el seu predecessor, el papa Francesc, mort el passat 21 d’abril. “Era una veu valenta per la pau”, va afirmar el nou pontífex, afegint: “El món necessita la seva llum per continuar avançant en el diàleg i l’encontre”. Una prova d'aquest perfil continuista és la reacció dels líders catòlics als EUA que defensen els drets dels migrants, per cert, un assumpte que pot ser punt de tensió amb l'Administració Trump. La proximitat de Lleó XIV amb el seu antecessor i la seva carrera com a missioner i bisbe al Perú indiquen que el religiós podria seguir els passos de l'anterior papa en la defensa dels migrants.
El Mundo opta per destacar al titular la procedència del pontífex: “Un papa dels Estats Units per a tots els mons”. Ara bé, la seva procedència podria no complaure del tot el president nord-americà, Donald Trump. El perfil a la xarxa social X de qui fins ara era el cardenal Robert Francis Prevost reflecteix un posicionament clar en defensa dels drets dels migrants. També hi apareixen crítiques, sovint a través de retuits, a declaracions de l’actual vicepresident dels Estats Units, J. D. Vance (catòlic convertit), així com a les polítiques migratòries impulsades per Donald Trump durant els seus dos mandats. El passat 3 de febrer, poc abans de ser escollit papa, Lleó XIV va compartir un article d’opinió publicat al National Catholic Reporter, titulat “J. D. Vance s’equivoca: Jesús no ens demana que jerarquitzem el nostre amor pels altres”. El text responia a unes afirmacions de Vance, en què defensava que calia preocupar-se primer pels mateixos familiars abans que pels qui ens són més llunyans, una idea que justificava amb el concepte cristià d’ordo amoris. La seva última publicació a X, datada del 14 d’abril, va ser la difusió d’una tribuna del bisbe salvadorenc Evelio Menjivar-Ayala, en què es qüestionaven els acords entre Trump i el president del Salvador, Nayib Bukele, per deportar persones indocumentades dels Estats Units i internar-les al Centre de Confinament del Terrorisme (Cecot). A l'ABC, per la seva banda, una única imatge a la portada, la del papa Lleó XIV. El rotatiu recull les primeres paraules del nou papa: “El mal no prevaldrà. Ajudeu-nos també, els uns amb els altres, a construir ponts mitjançant el diàleg, la trobada”, va dir des del balcó. El cardenal nord-americà, que és agustí, també va dedicar un moment per saludar en castellà la seva diòcesi al Perú. “Que la pau estigui amb vosaltres”. Així ha començat el seu discurs el nou pontífex, que ha enviat la seva salutació a tots els pobles i ha assegurat que continuen conservant a l'oïda la veu “dèbil però sempre valenta del papa Francesc”. Lleó XIV va remarcar que Déu estima tothom i va garantir que “el mal no prevaldrà”. “Per tant, sense por, units, de la mà de Déu i entre nosaltres, avancem cap endavant. Siguem deixebles de Crist. Crist ens precedeix, el món necessita la seva llum”, va subratllar.
Per cert, que La Vanguardia apunta que, malgrat les posicions allunyades del papa nord-americà i Donald Trump, el president dels Estats Units ha parlat d'un “honor per als EUA”. “Enhorabona al cardenal Robert Francis Prevost, que acaba de ser nomenat papa. És un gran honor saber que és el primer papa estatunidenc. Quina emoció i quin gran honor per al nostre país. Estic desitjant reunir-me amb el papa Lleó XIV. Serà un moment molt significatiu!”, ha indicat el mandatari a la seva xarxa social, Truth Social. Trump ha apuntat després en una breu intervenció davant la premsa a la Casa Blanca que va veure la notícia per televisió. “L'estava veient i van dir ‘És estatunidenc’. I vaig dir ‘Això és fantàstic’”, ha assenyalat. Trump ha admès que es va sorprendre “una mica” en saber la notícia, però ha reiterat la seva opinió que és “un gran, gran honor” per al país i ha dit estar “molt feliç”. Què diuen la resta de portades?







