La Fiscalia del Tribunal Suprem ho té clar, el rei emèrit Joan Carles I va reunir la seva fortuna gràcies a "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva tasca d'intermediari en negocis empresarials internacionals".

El Mundo ha tingut accés a la comissió rogatòria que el tinent fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos, va entregar a les autoritats suïsses. Una comissió rogatòria serveix per sol·licitar a les autoritats d'altres països documentació i informació sobre béns i fons d'una persona física o jurídica.

En aquesta comissió, el ministeri públic (Fiscalia) es pronuncia per primer cop sobre l'origen de la gran quantitat de diners que Joan Carles I ha estat ocultant durant les darreres dècades.

Els 4 delictes de l'emèrit

Campos i el seu equip de fiscals asseguren que tenen proves que els diners que s'investiguen de l'emèrit "són de procedència il·lícita". Així doncs, amb aquests indicis, poden observar la comissió de quatre delictes: "blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències".

Tenint tota aquesta informació, explica El Mundo, el tinent fiscal del Suprem va sol·licitar a Suïssa, el passat mes de febrer, informació de tots els comptes que la Fundació Zagatka té al país. Aquesta entitat, propietat del cosí de l'emèrit, Álvaro de Orleans, s'encarregava de pagar despeses personals de Joan Carles I a través de dipòsits oberts en bancs com el Credit Suisse o Lombard Odier.

La Fiscalia del Suprem recorda a Suïssa que també està investigant "fets d'ocultació, transformació, transmissió, conversió i/o possessió de fons" controlats per "Joan Carles de Borbó i Borbó, persona aforada davant del Tribunal Suprem". Campos explica a Suïssa que està intentant descobrir d'on venen els diners no declarats a la Hisenda pública espanyola, i la participació en aquestes operacions amb aquests fons de l'emèrit. 

El ministeri públic, segueix explicant el citat mitjà, recorda que va ser alertat que "l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause va enviar, entre 2017 i 2018, sis transferències a un compte propietat de Nicolás Murga Mendoza", coronel de l'exèrcit espanyol i mà dreta de l'emèrit".

Els fills de l'emèrit

Campos segueix destacant que part de les quantitats rebudes es van transferir a comptes de membres de la família reial o persones del seu entorn més proper. A més a més, tota aquesta informació que Campos ha enviat a Suïssa posa en relleu que aquestes quantitats de diners podrien venir de la Fundació Zagatka. Segons el reglament de la fundació, n'eren beneficiaris Joan Carles I i els seus fills Felip, Elena i Cristina. Si més no, els fills de l'emèrit van deixar de ser-ne beneficiaris després de la modificació d'aquest reglament l'any 2018. 

La Fiscalia, a més a més, fa referència a les regularitzacions a Hisenda de l'emèrit i indica que "reforcen tots els seus arguments".

En aquests moments la Fiscalia està pendent del dictamen definitiu d'Hisenda sobre si les regularitzacions de l'emèrit són completes i vertaderes. Tot i el reguitzell d'indicis dels quals disposa, la Fiscalia veu complicat interposar una querella contra Joan Carles I davant la Sala Segona del Tribunal Suprem.

 

Foto principal: El rei emèrit Joan Carles I / Europa Press