El catedràtic de Dret Constitucional, Javier Pérez Royo, alerta de la transcendència que pot tenir la decisió que adopti el 14 d’octubre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de l’eurodiputat Oriol Junqueras.

El juny passat el Tribunal Suprem va plantejar, a petició de la defensa de Junqueras, una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de la seva immunitat. Pérez Royo explica en un article publicat a Eldiario.es que el Suprem pretén reduir l’abast de la qüestió prejudicial a la concessió d’un permís extraordinari penitenciari a un acusat per delictes greus que es troba en situació de presó preventiva, deixant de banda la condició d’eurodiputat del líder d’ERC proclamada per la Junta Electoral Central.

Aquí rau, segons Pérez Royo, la qüestió transcendental del cas: si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea accepta el plantejament del Suprem que es tracta d’una simple concessió o denegació d’un permís penitenciari o, per contra, entén que s’ha de pronunciar sobre la situació de presó provisional de Junqueras després de ser proclamat diputat electe.

Llibertat

El catedràtic de Dret Constitucional afirma que si l’alt tribunal europeu es pronuncia sobre la presó provisional i determina que Junqueras és portador d’immunitat, aquest hauria d’haver quedat en llibertat en ser elegit i el Tribunal Suprem hauria vulnerat els seus drets fonamentals des del dia 26 de maig.

El Suprem, segons Pérez Royo, a banda d’haver d’aturar el procés, demanar el suplicatori i esperar a rebre la resposta del Parlament per dictar sentència, “es trobaria en la més que compromesa situació d’haver de dictar sentència respecte d’un acusat al qual el TJUE considera que el Suprem ha vulnerat drets fonamentals”.