El Tribunal de Justícia de la Unió Europea celebrarà el pròxim 14 d'octubre la vista per decidir si el president d'ERC, Oriol Junqueras, té immunitat com a eurodiputat, segons ha avançat TV3.

En un primer moment, el Tribunal Suprem va prohibir a Junqueras sortir de la presó per prendre l'acta d'eurodiputat. Va ser aleshores quan la defensa del líder d'ERC va demanar al tribunal espanyol que consultés als jutges europeus sobre el cas. Tot i que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat van manifestar no estar d'acord amb això, el Suprem va acabar consultant-ho al tribunal europeu.

Els motius pels quals el Suprem no va autoritzar Junqueras a viatjar a Estrasburg van ser que el tribunal considerava que existia el risc de fuga. Quan el Suprem va fer la consulta a Europa, va voler remarcar que digués el que digués el Tribunal Europeu, la presó provisional era inqüestionable.

En declaracions a TV3, l'advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, ha comentat que aquest fet podria paralitzar la sentència. "Estant pendent de la qüestió prejudicial a Luxemburg, el Suprem no pot dictar aquesta resolució perquè aquesta resolució haurà de parlar d'Oriol Junqueras. I això no ho pot fer mentre no es resolgui aquesta qüestió", ha explicat.

"Per tant, jo crec que estem abocats a no tenir sentència fins que es resolgui això i afrontar una situació molt crítica que és com es pot prorrogar el límit de dos anys de presó provisional per a tota aquesta gent", ha afegit.

Per contra, el Suprem considera que aquesta vista no paralitza l'emissió de la sentència. En tot cas, si el Tribunal de Luxemburg aprovés la immunitat del republicà, el que sí és segur és que el Suprem hauria de tramitar un suplicatori a l'Eurocambra per demanar-li permís perquè Junqueras, com a europarlamentari, seguís en la causa que instrueix. Sigui com sigui, la decisió que prenguin els jutges europeus serà d'obligat compliment.