El Tribunal Suprem ha fet saber que, malgrat mantenir Oriol Junqueras a la presó, ha decidit plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de la seva immunitat. Junqueras va ser escollit eurodiputat a les eleccions del 26-M, però el Tribunal no li va donar permís per acudir a l'acte d'acatament al Congrés per assumir l'escó davant la Junta Electoral Central i tampoc per ser a Estrasburg en la constitució de la Cambra.

Precisament, el president del Tribunal de Justícia de la UE, Koen Lenaerts, va ser divendres en un acte a la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en què va participar el president d’aquest òrgan, Carlos Lesmes, i els president de les diferents sales.

Arran d'aquesta petició la sala ha deixat en suspens la resolució del recurs de súplica plantejat per la defensa de Junqueras contra la decisió amb què se li va denegar un permís extraordinari per acudir a jurar o prometre el càrrec d’eurodiputat davant la JEC.

A partir d'aquest moment, les parts disposen d'un termini de tres dies per pronunciar-se sobre el plantejament de la qüestió prejudicial. El ple del Parlament Europeu sorgit de les darreres eleccions es constituirà dimarts vinent a Estrasburg.

Els tribunals estatals tenen la capacitat de plantejar qüestions prèvies al tribunal europeu en cas que tinguin dubtes sobre l'aplicació i interpretació del dret europeu. Si el TJUE accepta el cas es pot pronunciar a través del procediment d'urgència, que es pot allargar entre dos i quatre mesos, però també té l'opció d'emetre una interlocutòria provisional si el cas és considerat de màxima urgència.

La qüestió prèvia és una de les mesures que reclamava la defensa de Carles Puigdemont per fer possible la presa de possessió de l'escó d'eurodiputat. L'Estat espanyol argumenta que no pot assumir l'escó perquè no va anar al Congrés a acatar la Constitució. Els ciutadans només poden recórrer al TJUE si és una institució de la UE qui ha adoptat una decisió que considera que el perjudica.