Els girs que viu la política catalana provoquen també canvis constants en els plans de Junts per Catalunya i del president, Carles Puigdemont. El que havia de ser una sortida ràpida per a la investidura amb un suposat pla D al qual s'havia posat fins i tot com a data límit el dia de Sant Jordi, s'ha anat transformat els darrers dies en una estratègia sense precipitacions. Tant és així, que fonts de JxCat asseguren ja que no hi haurà cap resolució fins al mes de maig.

La necessitat d'acabar amb el 155 i la contundència de la persecució judicial de l'Estat havia fet arribar les forces independentistes a la conclusió que calia tancar un Govern tan aviat com fos possible. Aquest és de fet el posicionament que encara defensa Esquerra, que reclama un govern efectiu per poder recuperar el control de les institucions catalanes. No obstant, els darrers esdeveniments provocats per la segona euroordre del jutge del Suprem Pablo Llarena, amb la sortida de Puigdemont de la presó i la llibertat sense fiança de la resta de consellers a Brussel·les i Escòcia, han situat l'Estat en un escenari més complex i JxCat no es vol precipitar. 

Per aquesta raó, quan el jutge ha fet saber aquest dijous que no permetria la sortida de Jordi Sànchez de la presó per participar en el debat d'investidura, JxCat ha evitat posar cap pla alternatiu damunt la taula. De fet, la portaveu Elsa Artadi i el vicepresident del Parlament Josep Costa han comparegut amb un discurs molt dur contra el jutge, la decisió del qual han comparat amb el cop d'Estat de Tejero. Fins i tot, JxCat ha avançat durant la seva compareixença la decisió de la Mesa de querellar-se contra Llarena.

Els diputats del grup estan emplaçats a una reunió amb Puigdemont a Berlín per analitzar els moviments que cal dur a terme. Pas a pas, no es cansen de repetir els responsables de JxCat. De moment, s'ha evitat treure del calaix el famós pla D, el pla que suposadament havia de seguir a la proposta -per segon cop- de Sànchez i que havia de garantir la investidura efectiva.

En comptes d'això, Puigdemont va deixar clar en la roda de premsa que va oferir dissabte que no es descarta com a candidat a la presidència, mentre que JxCat ha seguit tirant endavant la reforma de la llei de Presidència, que va registrar en solitari a començaments de febrer al Parlament i que hauria de permetre la investidura a distància així com la presidència des de l'exili.

La CUP, que dimarts va enviar dos dels seus diputats a entrevistar-se personalment amb el president no amaga que la seva aposta és investir Puigdemont. Els cupaires han fixat un fil de comunicació amb el president i tan bon punt es va saber que Llarena tombava la candidatura de Sànchez van reclamar una trobada conjunta dels tres grups independentistes i abordar la situació amb Puigdemont.

El president des de Berlín ha recuperat la seva agenda i marca de nou el pas. Els dirigents independentistes que abans viatjaven a Brussel·les, s'han limitat a canviar la destinació. Aquest cap de setmana, Puigdemont a més de reunir-se amb els diputats de JxCat i amb els d'ERC que es van desplaçar a la capital alemanya, també va abordar l'estratègia amb el seu nucli de col·laboradors més pròxims i amb alguns dels dirigents presents en trobades privades. I les reunions han continuat, aquest dijous ha estat l'expresident Artur Mas qui ha anunciat que s'havia entrevistat amb el president.

No hi ha pressa. El calendari de JxCat s'ha desplaçat -de moment- al mes de maig. La investidura no s`ha de precipitar i, tot plegat, amb el benentès que la possibilitat de noves eleccions és un dels tres escenaris que Puigdemont manté oberts un cop descartada l'opció de Sànchez.