La Mesa del Parlament té previst acordar en la reunió extraordinària que el president, Roger Torrent, ha convocat per aquest divendres al matí la presentació d'una querella contra el jutge del Suprem Pablo Llarena, segons han avançat tant els portaveus de JxCat com d'ERC.

La querella ha estat acordada pels grups independentistes i serà la resposta de la Cambra davant la decisió del jutge de no autoritzar la presència de Jordi Sànchez al ple d'investidura de divendres.

El president del Parlament ja havia anunciat a través d'una nota que el ple quedava ajornat i que es convocava una reunió urgent de la Mesa per respondre a la “vulneració de drets del Tribunal Suprem” amb "actuacions polítiques i legals que se'n puguin derivar".

En una compareixença posterior a la sala de premsa del Parlament i a preguntes dels periodistes, el diputat de JxCat i vicepresident del Parlament Josep Costa ha anunciat l'acord dels grups independentistes de presentar una querella. Tot seguit, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ho ha confirmat.

JxCat ja havia proposat aquesta iniciativa a la Mesa després de la primera negativa del jutge del Suprem a acceptar la investidura de Sànchez. La Mesa va acordar aleshores estudiar-ho i l'acord ha quedat ja tancat.

Cs "no consentirà" la querella

Tot seguit ha estat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, qui ha comparegut a la sala de premsa per advertir que no consentiran que es dediqui diners públics a presentar una querella contra el jutge. Seria una "despesa il·legal", a parer seu, per la qual cosa Ciutadans farà "tot el possible per evitar-ho, inclòs demanar els tribunals que es pronunciïn".

"No consentirem que es gasti ni un euro per querellar-se contra un servidor públic, perquè el Parlament digui al jutge el que ha de fer", ha advertit Carrizosa.

Fonts de la formació que lidera Inés Arrimadas asseguren que si el Parlament dedica fons a defensar els drets de Jordi Sànchez, que consideren un interès particular, constituiria un delicte de malversació i una "utilització il·legítima de diners públics". Per aquesta raó, asseguren que més enllà de la decisió que adopti l'òrgan de govern de la Cambra, Ciutadans posarà en marxa totes les mesures que tingui a l'abast per impedir que es materialitzi.