JxCat ha acusat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de protagonitzar "un cop d'estat togat". "Han canviat l'exèrcit pels jutges", han denunciat la portaveu del grup, Elsa Artadi, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que han reclamat una reunió d'urgència de la Mesa de la Cambra per tirar endavant una querella contra Llarena davant una situació que "gravíssima". "Amb aquesta resolució estan dient que qualsevol candidat que proposem acabarà a la presó. No ho podem acceptar ni ens ho podem permetre", han denunciat.

Les forces independentistes del Parlament tenen previst celebrar probablement aquesta mateixa tarda una trobada per acordar una resposta conjunta. Pel que fa a la investidura, Artadi ha confirmat, com va avançar El Nacional que abans de decidir el següent pas, hauran d'abordar la situació en la reunió del grup parlamentari a Berlín i amb els diputats del grup empresonats. En qualsevol cas, ha insistit que Carles Puigdemont és "sempre" el candidat de JxCat.

Costa ha advertit que no hi ha precedent davant el que està passant a la política catalana i ho ha comparat amb el cop d'Estat del 23-F amb què l'exèrcit va intentar impedir la investidura de Calvo Sotelo. "Llarena ha entrat repetidament al Parlament per impedir la investidura del president", ha reblat.

En aquest sentit, Artadi ha acusat també el jutge d'haver precipitat l'acte de processament dels investigats per l'1-O per evitar la investidura de Jordi Turull i de la resta de membres del Govern. 

"Llarena es podia haver limitat a negar l'autorització a Sànchez a sortir de la presó i ha anat molt més enllà. Ha decidit que li treu a Sànchez el dret polític a la investidura. I, de retruc, ens està amenaçant a tot el sistema parlamentari", ha denunciat Artadi.