El finançament singular de Catalunya, una de les grans apostes de Pere Aragonès pel que queda d’aquesta legislatura, ha arribat avui al Parlament, on ha tornat a dividir l'independentisme davant la proposta dels republicans de convocar, a iniciativa del president de la Generalitat, una taula de partits on es debati una proposta de finançament del país, per negociar després amb el Govern de l'Estat. Si bé aquesta proposta ha estat aprovada per ERC, PSC i comuns, Junts i la CUP hi han votat en contra, juntament amb Vox, Cs i el PP.  Aquesta reunió dels partits aprovada al Parlament no és la única que està prevista. El president Aragonès ja havia anunciat que convocaria les formacions catalanes per explicar-los la seva proposta sobre l’acord de claredat per resoldre el conflicte polític, però aquesta reunió encara no s’ha produït.

Aliança comuns-CUP contra els macroprojectes 

Des dels comuns, partit que ha presentat aquesta moció sobre els pressupostos per al 2024, Joan Carles Gallego, ha recordat que els comptes són “l’acte polític més important” d’un Govern, i que sense ells, l’acció de l’Executiu desapareix: “La pròrroga pressupostària és la mostra del seu fracàs”, ha advertit el diputat que ha reclamat a l’equip d’Aragonès que sigui conscient de la seva minoria parlamentària i l’ha advertit que ha de tornar a guanyar-se la confiança del seu partit si vol tornar a tenir el seu suport pels comptes d’enguany. Si Gallego ha allargat la mà al Govern, tot i advertir-lo que ha de complir els pactes del 2023, els comuns s’han trobat amb un altre oferiment, el de la CUP. Ha estat Xavier Pellicer qui els ha proposat “treballar plegats” davant les seves coincidències en bona part de les polítiques, tot i que també ha subratllat les diferències que els separen, per “enterrar” projectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat dels pressupostos per aquest 2024. “No tenim majoria, però segurament sense vosaltres ni nosaltres és impossible que el Govern tingui pressupostos”, ha assenyalat Pellicer. 

Des del PSC, en canvi, partit que també va pactar els comptes del 2023 amb el Govern i que és el gran defensor dels projectes que la CUP vol fer desaparèixer, han tret pit que si bé la posició més còmoda del partit hauria estat “posar pals a les rodes” s’han cenyit al compromís “de fer política útil”  per responsabilitat. Amb tot, també han aprofitat l'ocasió per lamentar que Sergi Sabrià, nou viceconseller del Govern Aragonès, hagi carregat contra els socialistes en les seves primeres compareixences com a nou càrrec de l’Excutiu: “És viceconseller d’Estratègia però no ens sembla que sigui gaire hàbil tenint en compte el moment complexe”, han ironitzat. Des de Junts per Catalunya, que han votat a favor d’alguns punts de la moció però d’altres els han rebutjat, Ramon Tremosa ha criticat que el text presentat pels comuns fos contradictori en alguns casos i que inclogués crítiques al model de finançament actual quan els de Jéssica Albiach formen part del govern de l’Estat des de fa ara ja quatre anys.

Pas previ a un acord? 

Marta Vilalta, portaveu d’ERC ha estat més optimista hi ha subratllat la “complicitat” amb el plantejament que es fa des dels comuns de la situació i ha recordat que el Govern ja té els pressupostos fets, tot i que no presentats, i s’està negociant amb els grups parlamentaris. Segons ha celebrat Vilalta, davant aquestes coincidències amb la majoria de punts presentats pels comuns, aquesta moció és una “bona base” i “un possible pas previ  per un acord amb els comuns” de cara als comptes d’enguany. 

Nou senador autonòmic

Per altra banda, ple del Parlament ha nomenat el socialista Alfons García Rodríguez com a nou senador per designació autonòmica. La votació -electrònica i secreta- ha estat de 102 vots a favor, 20 abstencions i 9 persones que no han votat. L'exalcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), actual regidor a l'oposició, és la proposta del PSC per substituir a la cambra alta espanyola Eva Granados, que va renunciar a l'escó en ser nomenada secretària d'Estat de Cooperació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!