La líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha valorat positivament el document dels acadèmics sobre l'acord de claredat tot i que també ha criticat el president Pere Aragonès per haver-se fet seva una de les cinc propostes que aquest inclou, abans de reunir la taula de partits, prevista pel mes de desembre, després de la investidura de Pedro Sánchez, encara sense data. "Pensàvem que aquesta taula de partits era per valorar les propostes i l'informe en sí, però ara resulta que és una reunió perquè Aragonès expliqui quina és la seva proposta", ha lamentat Albiach, tot i que també ha avançat que els comuns seran en aquesta trobada dels partits catalans. "Ha començat la casa per la teulada. Jo no li puc demanar al president que no tingui una opinió personal, però sí que li puc recordar té només el suport de 33 diputats i per tant no pot actuar com si tingués majoria absoluta", ha insistit Albiach, subratllant que si finalment aquesta proposta no s'acorda entre totes les "forces catalanistes" es quedarà en paper mullat, ja que no tindrà prou força per a defensar-la davant el govern espanyol. 

Albiach vol que Aragonès parli en nom de Catalunya i no d'ERC al Senat 

Albiach també s'ha referit a la presència de Pere Aragonès aquest dijous al Senat, per defensar una hipotètica llei d'amnistia que els partits independentistes negocien amb el PSOE i Sumar. Segons Albiach, la presència d'Argonès a la Cambra Alta és positiva si permet fer pedagogia però adverteix que hi ha d'anar com a "president de Catalunya i no com a líder d'ERC". "L'amnistia no és una concessió als partits independentistes, sinó que ens la mereixem tots els catalans per a poder parlar més de futur que de passat", ha reflexionat la líder dels comuns. Tot i que encara no hi ha hagut un acord per la llei d'amnistia, l'ofensiva del PP contra aquesta possibilitat ja fa setmanes que està en marxa i dijous arriba al Senat, amb una Comissió General de les Comunitats Autònomes, convocada pels populars. Els presidents autonòmics socialistes han rebutjat assistir-hi, així com Íñigo Urkullu i el govern espanyol. 

Després que Junts, PSC i Vox hagin endarrerit el debat monogràfic sobre Rodalies que havia demanat el president Aragonès, Albiach ha assenyalat que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, els comuns han fixat com a prioritaris el del desplegament d'energies renovables (que se celebrarà el de la setmana vinent) i el de Rodalies, però finalment "Junts el PSC i Vox s'han aliat perquè el ple de seguretat passi per davant". Va ser el mateix Salvador Illa qui va anunciar que demanaria aquest debat monogràfic sobre seguretat al país després dels incidents a Molins de Rei o Manresa i aquest tindrà lloc finalment a mitjans de novembre, mentre que el debat sobre Rodalies passa al 21, 22 i 23 d'aquell mateix més, just abans que expiri el termini per a la investidura de Pedro Sánchez.