El PSC descarta el model de finançament singular que proposa el Govern d'Esquerra Republicana presidit per Pere Aragonès. "No el volem", ha subratllat la portaveu dels socialistes catalans al Parlament de Catalunya. Tot i això, ha exigit a l'executiu en solitari d'ERC que impulsi una reforma del sistema de finançament autonòmic amb la resta de comunitats autònomes de l'Estat. "Sempre hem estat un país que hem abanderat les reformes. De moment el Govern no té cap proposta sobre la taula. Un Govern que té 33 diputats ha de cercar molts més suports per impulsar informes tan importants", ha dit Romero, que ha reclamat la creació un consell d'experts sobre aquesta qüestió.

Per això, la portaveu parlamentària ha demanat un consens a la cambra catalana per crear un sistema de finançament "més equitatiu i més transparent". Romero ha posat l'exemple del govern valencià de Ximo Puig, que va cercar els suports parlamentaris per impulsar una proposta de reforma del model de finançament el 2021. De fet, la líder del PSC ha demanat al Govern d'Aragonès que busqui més suports i dialogui més, ja sigui per l'educació, la sequera, el model de finançament o els pressupostos. 

Prejudicials de l'amnistia

Alícia Romero també ha explicat les complicacions sobre el reial decret llei 6/2023, que, segons Junts, "posaria en risc la llei d'amnistia". Segons la portaveu socialista, Junts ja coneixia aquest text, que s'hauria d'haver aprovat el passat juny-juliol, però ho va impedir la convocatòria electoral. A més, segons els socialistes, es tractaria d'una demanda de la Comissió Europea perquè l'Estat espanyol pogués rebre fons europeus. "Hi ha línies amb Junts per resoldre-ho", ha afirmat. 

Taula de diàleg amb el Govern d'Aragonès

La portaveu del PSC al Parlament també ha fet referència a la taula de diàleg entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat que s'ha de reunir durant el primer trimestre del 2024. Tot i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que no és un espai per debatre-hi qüestions sectorials com l'habitatge o sequera, Romero creu que sí que s'hi ha d'anar a parlar sobre aquestes qüestions. "Es pot parlar de moltes coses a la taula de diàleg", ha dit la dirigent socialista, que ha descartat taxativament un referèndum d'independència perquè "és un element divisiu". 

Pressupostos

La mà dreta del cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, també ha llançat una alerta al Govern de la Generalitat: "Si no es compleixen els compromisos sobre els pressupostos de l'any passat, no començarem a negociar els d'enguany". Romero fa referència al conveni de la B-40 que ha de pactar el Govern amb el govern espanyol; el pla director urbanístic del Hard Rock; i la comissió mixta que ha de tractar la modernització de l'aeroport del Prat. En aquest sentit, Romero dona per complert l'acord sobre la B-40 després que en el darrer Consell de Ministres el govern espanyol aprovés una reforma de la llei de carreteres que permetia a la Generalitat tenir les competències de construcció de la B-23 i la B-40, malgrat que l'aprovació dels projectes segueixin depenent de l'executiu estatal. 

D'altra banda, Alícia Romero creu que, a hores d'ara, hi ha incompliment sobre els acords del Hard Rock i la comissió mixta que ha de tractar la modernització de l'aeroport del Prat. Sobre el primer aspecte, l'acord entre Govern i PSC incloïa que el PDU s'hauria d'haver aprovat durant el primer semestre del 2023. Tot i el no compliment, Romero ha obert la porta que s'aprovi les pròximes setmanes. Pel que fa a les crítiques d'apostar sobre aquest projecte, Romero ha assegurat que "Catalunya fa les coses bé". "Tenim grans centres de recerca i innovació en l’àmbit de l’aigua amb molt bona tecnologia que permetria fer un projecte sostenible. Els diem als comuns que ells ja van aprovar els pressupostos que ho incloïen", subratlla. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!