El Parlament ha validat avui el decret de la pròrroga pressupostària després d'haver començat el 2024 amb els pressupostos del 2023, aprovats al març amb el suport de PSC i els comuns, prorrogats. La majoria que va donar suport als de l'any passat, formada per ERC, els comuns i el PSC han validat aquest decret presentat per la consellera Natàlia Mas, mentre que Junts s'ha abstingut i la CUP, que enguany sí que ha entrat en les converses amb el Departament d'Economia per donar suport als comptes ha decidit votar que no, ja que si bé es tracta d'un decret tècnic, els anticapitalistes defensen que es tracta d'una qüestió política que "posterga unes apostes determinades dels pressupostos anteriors" que no comparteixen. Tot i el suport d'aquests grups parlamentaris, tant Junts, com el PSC i els comuns han aprofitat la ocasió per criticar que el Govern no aconseguís aprovar en temps i forma els pressupostos del 2024 (cosa que només ha passat dos cops en els últims 14 anys) i en el cas de PSC i comuns han carregat contra la baixa execució dels pactes, fet que els fa perdre, tal com han denunciat des del Parlament, la confiança en el Govern d'Aragonès de cara als comptes d'enguany. 

En la seva intervenció inicial, la consellera Natàlia Mas ha subratllat la importància de validar aquest decret tot i que ha advertit que el Govern "té la confiança" d'arribar a un acord pels pressupostos d'enguany, reconeixent, això sí, que "l'ideal" hauria estat començar el 2024 amb la feina feta. Segons ha assenyalat, el Departament té apunt els comptes des de fa setmanes, tot i que aquests encara no han vist la llum: "Són uns comptes que permetran elevar la despesa i la inversió per seguir reforçant els serveis públics", ha celebrat. Mas s'ha referit als quatre grups polítics amb el qual el Govern ha obert converses per aprovar els comptes d'enguany: a PSC i els comuns, socis en l'última aprovació, els ha recordat que bona part de les mesures pactades llavors ja s'han acomplert o han iniciat els tràmits; a Junts, que els projecte de pressupostos inclou elements com la reducció fiscal en l'IRPF que el partit defensa; i en el cas de la CUP els ha agraït la predisposició subratllant les coincidències dels dos partits en l'agenda social. Marta Vilalta, que ha intervingut en nom d'ERC, també ha subratllat la voluntat del parit perquè l'acord pels comptes sigui "el més ampli possible". 

La pròrroga, un "fracàs" del Govern segons els comuns

Tot i aquest plantejament de Mas, la resta de grups als quals s'ha referit no veu la situació igual que la consellera. Alícia Romero, portaveu del PSC ha lamentat que s'hagi hagut de fer una pròrroga pressupostària tot i els "oferiments" del seu grup, que ha "allargat la mà continuadament tot i que no sempre se'ns té en compte". "A nosaltres ens agrada fer política útil i ajudar el país a resoldre els problemes que té i afrontar els seus reptes. No volem salvar el Govern sinó pensar en el país", ha insistit la socialista, tot lamentant que aprovar els comptes no hagi estat una "prioritat del Executiu". Com ha anat fent en les últimes setmanes, Romero ha remarcat que el PSC no està satisfet amb el compliment de les mesures del 2023, i que només executant els pactes, el Govern podrà tenir la confiança del seu partit. 

Joan Carles Gallego, en nom dels comuns, s'ha pronunciat d'una manera molt similar a Romero, tot i que en tot moment ha deixat clar que la seva formació votaria a favor de la validació d'un decret que ha descrit com a “necessari”. Amb tot, ha recordat que aquest s'ha hagut d'aprovar perquè encara no hi ha pressupostos, fet que "no és un drama", ja que ha estat habitual en els últims anys, però sí "un fracàs i una irresponsabilitat del Govern": "És responsabilitat seva la incapacitat per liderar aquesta construcció del consens amb altres grups polítics. Aquí és on hi ha el problema", ha assenyalat Gallego, que com Romero ha emfatitzat que cal "recuperar la confiança" en l'Executiu per saber que allò que es pacta és el que s'acabarà executant. 

Un "Govern que arrossega els peus i que no lidera"

Mònica Sales, portaveu de Junts, partit que l'any passat es va allunyar del Govern en l'aprovació dels pressupostos, també ha furgat en la ferida constatant que han passat més de sis mesos des que es va publicar l'ordre d'elaboració dels comptes i que aquests encara no han estat aprovats. "Tot plegat demostra que és un Govern sense rumb que tampoc compleix en matèria pressupostària i que ha estat incapaç d'arribar a un acord amb cap grup parlamentari". És excepcional la manca de lideratge del Govern per arribar a acords", ha lamentat la juntaire des del faristol de la cambra catalana, assegurant que el d'Aragonès és un "Govern que arrossega els peus i que no lidera" davant les principals necessitats del país. Salas ha insistit així en el fet que els comptes han de ser "més que un excel" i han de reflectir el model de país que vol l'Executiu, motiu pel qual el seu partit treballa amb un document que recull les seves prioritats.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!