Els retocs que el president Aragonès va aplicar aquest dimarts al seu Govern amb l'ascens de Laura Vilagrà a la vicepresidència i el reforçament del paper de Sergi Sabrià elevant-lo a viceconseller han generat un retret unànime de l'oposició, que ho interpreta com una maniobra que "evidencia" que l'executiu ja s'ha posat en "mode electoral". Els grups parlamentaris de l'oposició han coincidit a l'hora d'assenyalar que aquestes modificacions de l'estructura política del Consell Executiu es produeixen dos dies després que Pere Aragonès fos avalat pel consell nacional d'Esquerra Republicana per optar a la reelecció. Per aquest motiu, el PSC, Junts per Catalunya i els comuns han estat molt contundents contra aquesta "coincidència" i han carregat contra ERC per "muntar un comitè electoral" quan encara manca un any per a les eleccions —el president de la Generalitat ha remarcat, de nou, que esgotarà la legislatura—.

Durant la seva intervenció, el republicà ha defensat que hi ha "moltíssima feina i un encàrrec a complir dels catalans" que caldrà "fer fins al darrer dia de la legislatura". Aragonès ha situat tres reptes pels quals considera "oportú" haver reforçat el "rol polític" del Govern, ja que totes tenen a veure amb la negociació amb l'Estat: "Obrir la segona fase del procés de negociació, perquè un cop es culmini l'amnistia es passi a parlar de sobirania i referèndum; avançar en el traspàs íntegre de Rodalies, el més important des del traspàs de competències de seguretat; i obrir una discussió sobre els recursos financers de Catalunya perquè els gestionem, recaptem i els administrem tots".

Illa qüestiona la direcció del Govern i critica que Aragonès "prioritzi" les eleccions

"Cap a on anem, president? Cap a quina direcció vol que vagi Catalunya?". Aquestes són les preguntes amb què Salvador Illa ha arrencat el seu discurs sobre la remodelació del Govern i que pretenia que Pere Aragonès respongués: "Ha deixat dubtes més que raonables i, si el que sembla és el que realment és, no anem bé". Segons Illa, aquests canvis "demostren que no estan per la feina, la sequera, les infraestructures o les energies renovables; sinó que el Govern està per les eleccions i són la seva prioritat". A parer del socialista, es tracta d'un "gran error que Catalunya no mereix". Prova d'aquest "mode electoral" en què està instal·lat l'executiu, defensa el cap de l'oposició, és "quan algú sent president és nomenat candidat i força l'ascens a viceconseller del seu director de campanya". Davant les "urgències" del país, Salvador Illa ha volgut preguntar al president de la Generalitat si les decisions es prendran "perquè convenen o en funció dels interessos electorals".

Salvador Illa PSC Parlament / Irene Vilà
Salvador Illa, durant la seva intervenció al Parlament / Foto: Irene Vilà.

El cap de files del PSC ha lamentat, també, la "manca d'estabilitat" davant el tercer canvi de Govern de la legislatura. Paral·lelament, Illa "sospita" que aquests canvis "venen marcats per equilibris de partit". Finalment, el socialista ha subratllat que l'executiu segueix amb 33 diputats i que, tot i allargar-li la mà, el seu grup dedicarà "hores extra perquè el Govern no sigui el comitè electoral" d'Esquerra.

Junts denuncia que els canvis responen a "equilibris de partit" i situa Illa com a "corresponsable"

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha coincidit en algunes de les crítiques que Salvador Illa ha fet des del faristol, tot i que els juntaires situen el cap de l'oposició com a "corresponsable" de la situació actual perquè fa de "salvavides" del Govern. Batet ha expressat que les modificacions del Govern suposen "canviar per no canviar res" i descarta que suposi "enfortir les institucions": "De fet, el respecte i el prestigi de les institucions s'aconsegueix quan no s'utilitzen per interessos partidistes i quan no responen a equilibris de partit". Junts també ha posat el focus en el nomenament de Sabrià com a viceconseller i el fet que s'hagi reforçat la part d'estratègia i comunicació: "Si vostè volia canviar de portaveu del Govern, faci el canvi, però no l'elevi a viceconseller. Podrien haver nomenat un viceconseller de sequera, d'educació pels mals resultats de PISA, per fer unes oposicions, ja que la vicepresidenta no se'n surt, pel pacte de claredat... hauria pogut nomenar moltes coses, però per moltes remodelacions res no canviarà". "El que calia era un canvi de rumb de fons, però mentre això no passi, l'agonia serà la mateixa", ha conclòs Albert Batet.

Albert Batet Parlament Junts / Irene VIlà
Albert Batet parlant des del faristol de l'hemicicle / Foto: Irene Vilà.

La CUP reclama un gir d'esquerres i els comuns creuen que "res s'aguanta"

Al seu torn, la CUP ha insistit en el fet que el Govern té una "oportunitat" per fer un "gir d'esquerres i polítiques independentistes" en aquest darrer any de legislatura. La diputada Mar Ampurdanès ha valorat que els canvis tenen "poc a veure" amb el gir que reclamen i han defensat "retornar al Parlament la sobirania de la qual se l'ha buidat", a més de fer "política des del país i per al país superant els límits que imposa l'Estat". Ampurdanès ha recordat les peticions dels anticapitalistes per als pressupostos, que situen com a una de les ocasions en què el Govern pugui aprofitar per "fer avançar" Catalunya.

Des dels comuns, Jéssica Albiach ha sentenciat que "res s'aguanta" en aquest Govern perquè troba estrany que la remodelació es produeixi "dos dies després que Aragonès hagi estat avalat com a proper candidat": "És una decisió bastant inaudita si fem cas al fet que no hi haurà avançament, com diuen vostès". Per tot plegat, Albiach ha preguntat al president si les decisions que adopti fins al final de legislatura les prendrà "com a candidat o com a president". Els comuns també veuen "curiós" que, per fer front als "grans reptes de país" que Pere Aragonès ha anunciat, es reforci Presidència i Comunicació i que "no s'hagi convertit en vicepresidenta a la consellera d'Economia, a la de Territori o a la de Cultura". "Estan en l'enèsim intent d'aixecar cap i que sigui la seva carta de presentació per a les catalanes", ha etzibat Jéssica Albiach.

Ciutadans es pregunta si s'ha "blindat" Sabrià pel cas Tsunami

Una de les intervencions més polèmiques ha estat la de Ciutadans. El seu president, Carlos Carrizosa, s'ha preguntat si aquests "retocs cosmètics" tenen com a "utilitat" que Sergi Sabrià passi de director a viceconseller davant la possibilitat que "pugui acabar sent investigat pel cas Tsunami". Per a Carrizosa, "potser aquesta és la pretensió d'ERC: si l'imputen, el blinden". També Lorena Roldán, del PP, ha qüestionat el nomenament de Sergi Sabrià, perquè "quan era diputat del Parlament va donar instruccions als catalans per ocupar l'aeroport del Prat". Els populars consideren que el Govern ha de "replantejar-se les prioritats i urgències" del país, mentre que Vox ha exigit al president que convoqui eleccions anticipades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!