L'independentisme ha aconseguit sumar els comuns per exigir l'alliberament dels presos polítics al govern espanyol. A través d'una moció presentada aquest dimecres per JxCat, que ha obtingut els vots a favor d'ERC, la CUP i també Catalunya en Comú, el Parlament instarà el Govern a exigir a l'Executiu de Pedro Sánchez que alliberi els presos, d'acord amb la petició de diversos organismes internacionals com el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, Amnistia Internacionall’Organització Mundial Contra la Tortura.

"Volen fer creure als ciutadans espanyols que votant cada quatre anys ja es té una democràcia, però moltes institucions prestigioses els hi han dit que aquest no és el camí", ha assegurat la diputada de JxCat Glòria Freixa. "Per què hauríem de creure en aquesta justícia?", s'ha preguntat després de mencionar també la inhabilitació del president Torra o les detencions dels CDR el passat 23 de setembre a Sabadell. En aquest sentit, Freixa s'ha enrecordat de la situació de la portaveu de la seva formació al Congrés, Laura Borràs. "Estimada Laura Borràs, tots ells saben que no tindràs un judici just. Ànim companya, ànim estem amb tu", ha reivindicat.

Aquesta moció ha estat incòmoda pels comuns, ja que encara que sempre s'han mostrat contraris a l'empresonament dels presos ara també formen part del govern de l'Estat, i així ho ha demostrat el discurs del diputat Marc Parés. "Votarem a favor perquè estem compromesos amb resoldre la injustícia de l’empresonament de dirigents polítics, però el que demanen al govern espanyol són coses que corresponen al poder judicial", ha explicat.

Parés també ha retret al Govern "la impunitat" a l'hora d'actuar dels Mossos i ha recordat que "el moment en què comença a davallar la percepció de la democràcia a Espanya és el 2008, amb la crisi econòmica". A més, també ha volgut visibilitzar les incoherències de l'Executiu recordant que demana pena de presó per al manifestant independentista que va colpejar les portes de la Ciutadella amb un martell.

D'aquesta manera, Parés ha assegurat que el seu grup no està d'acord amb frases de la moció com que "Espanya és un Estat irreformable". També ha retret a JxCat que "parlin dels poders de l'Estat com si tots actuessin sempre com un poder monolític". "El vicepresident del govern espanyol també és un poder de l'Estat, no?", ha preguntat. "I, en canvi, ell s'ha pronunciat moltes vegades a favor de la llibertat dels presos", ha reivindicat.

Per part d'ERC, el diputat Jordi Orobitg ha volgut posar en valor els pronunciaments d'aquestes organitzacions internacionals davant les crítiques del grup de Cs. "Hi ha entitats com el grup de treball de l’ONU que, abans d’aquest conflicte, es mereixien tot el respecte de tots els grups. Per això ens mereixen molt de respecte", ha assegurat.

En aquest sentit, el republicà ha retret les paraules del diputat de Cs Ignacio Martín Blanco que en la seva intervenció ha acusat el Govern de sobornar el Grup de Treball de l'ONU. "Ha vingut a dir que els grups de treball de l’ONU són corruptes", ha apuntat. Orobitg també ha posat com a exemple la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras. "El poder judicial s'ha de fer seus els mandats de la justícia europea", ha demanat.

La moció també ha rebut el suport del grup de la CUP, que tanmateix també ha aprofitat l'ocasió per criticar JxCat i ERC. "Amb una mà pidolen a l'Estat i amb l'altra l'obeeixen. Jordi Pujol estaria content de veure que ha tornat el peix al cove", ha ironitzat el seu portaveu, Carles Riera.

El dirigent anticapitalista també s'ha referit al govern del PSOE i Unidas Podemos. "El govern més progressista de la història -ha ironitzat- no ha mogut ni un dit. No ha donat ni una instrucció a l'Advocacia de l'Estat", en referència a la decisió del TC d'ahir de no suspendre les condemnes de sis líders independentistes catalans, mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem.