Òmnium continua picant pedra per l'amnistia i ja fa dies que ha començat una nova campanya per forçar l'estat espanyol a acceptar-la. En el marc d'aquestes actuacions, l'entitat dirigida per Jordi Cuixart ha anat a trucar a la porta de l'ONU. Ha estat en una intervenció oral davant el relator per les minories del Consell de les Nacions Unides, on una delegació de l'entitat ha demanat a l'organisme internacional que exigeixi a Espanya "una amnistia que inclogui tots els represaliats en el marc del conflicte polític a Catalunya". 

Durant la intervenció, Òmnium també ha volgut fer palès que "la repressió per la via judicial segueix en peu" i ha denunciat que, malgrat el Grup de Detencions Arbitràries es va pronunciar fa gairebé un any a favor de la llibertat dels presos, com el mateix Cuixart, tots ells segueixen empresonats "per haver exercit drets fonamentals com el de reunió i la llibertat d'expressió".

Per aquest motiu, Òmnium ha demanat a l'ONU que traslladi de manera "urgent" a l'Estat espanyol "la necessitat de complir els seus compromisos amb la legalitat internacional i adoptar mesures urgents per alliberar tots els presos i acabar amb la repressió judicial". A més, l'entitat també ha volgut avisar que l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez "va adquirir públicament el compromís de desjudicialitzar el conflicte polític a Catalunya", però ha lamentat que "la realitat és que la repressió segueix i els líders polítics i socials continuen empresonats".

En el marc del debat interactiu amb el Relator, i en condició de membre de la Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN), Òmnium ha repassat la repressió viscuda des del setembre de 2017 a les portes del referèndum de l’1-O, amb l’empresonament dels presos polítics i l’exili, així com els centenars de causes judicials obertes, detencions, empresonaments i deportacions a partir de les protestes contra la sentència, entre d’altres.

Amb tot, l'entitat veu "imprescindible" l’amnistia i, per això, demana a l’ONU que exigeixi a l’Estat espanyol una amnistia per a tots aquests represaliats. A més, des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra, Òmnium ha recordat que "el 80% de la ciutadania de Catalunya demana la fi de la repressió i aposta per una solució política al conflicte".