El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat els recursos d'empara presentats per Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Carme Forcadell contra la sentència del Tribunal Suprem que els va condemnar per un delicte de sedició i els de Meritxell Borràs i Carles Mundó, per desobediència.

Només falten per admetre els recursos del president d'ERC, Oriol Junqueras, i de l'exconseller Raül Romeva, que van recusar els dotze magistrats de tribunal en considerar que tenien prejudicis "ideològics" davant l'independentisme.

L'admissió a tràmit suposa ja una via oberta per revisar la sentència del procés per a nou dels dotze presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem, la majoria a penes de presó per sedició. Però la providència es queda a mig camí en el que demanaven els presos, que era la suspensió immediata de les penes. 

Els magistrats deneguen la sol·licitud de suspendre la sentència perquè no aprecien la urgència excepcional que justificaria una mesura així. Però encara es poden presentar al·legacions i el ple ha acordat formar una peça separada i concedir un termini de tres dies tant a les defenses com a la Fiscalia perquè presentin els seus escrits, si així ho creuen oportú.

Els magistrats de TC aprecien que en tots els recursos hi ha una especial transcendència constitucional perquè plantegen un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal. Sobre els recursos de Mundó i Borràs, condemnats per desobediència, el tribunal de garanties aprecia en els dos casos que hi ha una especial transcendència constitucional, ja que el cas podria tenir unes conseqüències polítiques generals.

La via Europa

El TC admet a tràmit, per tant, els recursos dels exconsellers Jordi Turull i Dolors Bassa, condemnats a 12 anys de presó; de Josep Rull i Joaquim Forn (10 anys i mig), de l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell (11 anys i mig); de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos sentenciats a 9 anys. I d'aquesta manera s'obre la via per portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Ja que sense passar pel TC és impossible traslladar el cas a Europa.

També estudiarà els dels exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs, condemnats a inhabilitació i multa per desobediència, i el de l'exconseller Santi Vila, tot i que va ser l'únic que no va recórrer al TC.

D'altra banda, el ple també ha admès a tràmit, i també per unanimitat, el recurs d'empara de Jordi Turull contra l'Acord de la Mesa del Congrés de 25 de juliol de 2019 que, entre altres coses, el va suspendre de la seva percepció econòmica pròpia de la condició de diputat.