El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat per unanimitat suspendre les condemnes de sis líders independentistes catalans, mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem.

Fonts jurídiques han informat a Efe aquest dimarts que el tribunal de garanties ha denegat la petició de sis dels nou condemnats assenyalant que hi ha una doctrina consolidada del mateix tribunal que diu que només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys, que no és el cas, perquè els condemnats compleixen entre 9 i 13 anys de presó.

En concret es tracta dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, així com de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez i del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, tots ells condemnats per sedició.

No obstant això, els magistrats no han resolt les peticions del líder d'ERC i exvicepresient de la Generalitat, Oriol Junqueras; de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; i de l'exconseller Raül Romeva, que es veuran més endavant, ja que abans urgeix resoldre les recusacions que van plantejar contra tots els magistrats.

Segons les mateixes fonts, l'estudi de les recusacions ha quedat a mitges i continuarà en la sessió del Ple de dimecres, si bé previsiblement la intenció dels condemnats d'apartar els magistrats serà rebutjada en no existir motius de parcialitat i a més perquè els magistrats del TC no poden ser substituïts.

En l'últim ple no presencial el TC ja va rebutjar suspendre d'urgència -és a dir, sense escoltar la resta de parts- l'execució de les condemnes, si bé es va acordar formar peça separada i concedir un termini de tres dies als sol·licitants d'empara i a la Fiscalia perquè efectuessin les al·legacions que consideressin| convenients, que són les que s'han estudiat aquest parts. El Ministeri Públic va informar en contra de suspendre les penes.