La darrera sorpresa en cursa cap a les eleccions del 14-F ha estat la tria de l’encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, com a candidat del PSC en substitució de Miquel Iceta. El cop d’efecte buscat pels socialistes catalans hauria tingut el seu efecte, almenys a curt termini, segons una enquesta publicada aquest divendres per El Periódico, que mostra que Illa té més tirada que Iceta. La mostra col·loca Illa com el candidat preferit pels enquestats per ocupar la presidència de la Generalitat els dies posteriors a l’anunci de la seva candidatura.

Segons el sondeig electoral elaborat per GESOP a partir de 801 entrevistes entre el 4 i el 7 de gener, el 24,4% dels enquestats situa Illa com el candidat favorit per a president, 8,5 punts per sobre dels aconseguits per Miquel Iceta en l’anterior sondeig electoral fet pel diari (15,9%). En segon lloc, com a l’anterior mostra, es troba Laura Borràs (14,7%) i en tercer lloc Pere Aragonès (14%). Tots dos perden unes dècimes respecte a l’anterior mostra.

 La resta de candidats no presenten massa canvis respecte a l’anterior mostra: Dolors Sabater (CUP) 3,4% (Riera 2,2%), Jessica Albiach (Comuns) 2,4%, Alejando Fernàndez (PP) 2,2%, Carlos Carrizosa (Cs) 2,1%, Àngels Chacón (PDeCat) 2% i Ignacio Garriga (Vox) 1%.

Suports repartits

Salvador Illa, segons l’enquesta, té la simpatia no només entre els votants socialistes. El 48,5% dels electors d’En Comú-Podem prefereixen l’actual ministre de Sanitat com a president de la Generalitat, mentre que a la seva candidata només la trien el 20%. Entre els votants de Ciutadans, un 31% trien Illa abans que Carrizosa (14,4%). El mateix passa entre els votants populars que trien abans a Illa (31,1%) i el candidat de Ciutadans (11,8%) que el seu candidat (11,1%). 

Més fidels

Laura Borràs i Salvador Illa són els candidats a la presidència amb més suport entre les seves bases. La candidata de Junts per Catalunya amb un 61,5% i Illa amb un 59,9%. Pere Aragonès obté un 35,4%.

Quan  la valoració dels candidats, Salvador Illa i Pere Aragonès obtenen una nota de 5,1. També aproven Laura Borràs i Dolors Sabater amb un 5. L’enquesta també ha preguntat en aquest apartat sobre Carles Puigdemont, que encapçalarà la llista de JxCat malgrat que no optarà a la presidència, que treu un 4,3. 

Imatge principal, el ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa / Efe