L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà el candidat del PSC a les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer. Segons han avançat diversos mitjans, la formació ha decidit apartar el fins ara candidat i líder del partit a Catalunya, Miquel Iceta. Aquest migdia es formalitzarà la candidatura en un Consell Nacional del partit, on es votarà la proposta.

Fonts del partit asseguren que la decisió ve donada per la major popularitat d'Illa segons les darreres enquestes i que, davant d'aquestes evidències, va ser el mateix Iceta qui va traslladar a mitjans de novembre al secretari general del PSOE i president de Govern, Pedro Sánchez, la seva intenció de no presentar-se i deixar via lliure a Illa. A parer del partit, el ministre és el perfil que Catalunya necessita per "girar full i iniciar una nova etapa política després de la dècada perduda pel procés".

miquel iceta salvador illa - acn

Imatge: Salvador Illa i Miquel Iceta / ACN

La decisió d'Iceta només la coneixia el nucli dur del partit: la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra; el responsable d'Organització i ministre de Transports, José Luis Ábalos; la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, i el responsable de coordinació territorial, Santos Cerdán. Consideren que amb aquesta aposta no es busca "només millorar resultats, sinó aconseguir els vots suficients per guanyar els comicis".

El canvi

De fet, fins aquest mateix dimarts Salvador Illa negava que pogués canviar el seu rumb i ser candidat a la presidència i apuntava a Iceta com "el candidat que necessitava Catalunya". 

Aquest canvi arriba  tot just un mes i mig abans que se celebrin les eleccions catalanes, en què els socialistes se situen, segons les enquestes, en segona posició després d'ERC, i per davant de JxCat. El que no canvia és la resta de la llista, en què Illa estarà acompanyat de la socialista Eva Granados; de Ramon Espadaler, actual líder d'Units per Avançar i exdirigent d'Unió, i de Gemma Lienas, ex dels comuns. 

De moment, però, segons les mateixes fonts, Illa seguirà al capdavant del Ministeri de Sanitat fins que Pedro Sanchez pugui reajustar l'executiu espanyol en plena crisi per la Covid. Amb la marxa d'Illa, el govern espanyol quedarà sense representació catalana entre els seus ministres.

Primeres reaccions

El president d'ERC, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners, ha estat dels primers a reaccionar a la notícia i ha llançat un contundent missatge a través de les xarxes: "Illa representa l’aposta del PSC per anar a buscar els vots de Ciutadans. Aquestes eleccions caldrà triar entre ERC i el PSC. Els hem guanyat a les dues últimes eleccions, i ho tornarem a fer", ha clamat.