L'ara ja només primer secretari del PSC, Miquel Iceta, està excitat quan parla de la nova candidatura de Salvador Illa per presidir la Generalitat, però els seus arguments denoten algunes incongruències. D'una banda, assegura que està molt content que l'actual ministre de Sanitat li agafi el relleu a la cursa electoral, però, de l'altra, relata uns fets que no encaixen amb el discurs.

El més rellevant és que el mateix Iceta ha reconegut que ja ho tenia tot pensat: "Estava tot preparat per presentar el meu cartell de campanya, però en política mai pots donar res per fet. La campanya que hem preparat per a Salvador Illa és molt millor que la que teníem per a mi, em trobo més còmode treballant com un més, estic il·lusionat i a tope".

En declaracions a Catalunya Ràdio, també ha assegurat que els ciutadans se sorprendran amb el vídeo que presentarà Illa perquè és "espectacular". Iceta té ganes de treballar, o això és el que ha reiterat tres vegades en una entrevista de poc més de vint minuts, i es defineix com "un membre més de la campanya de Salvador Illa. El PSC no perd, hi guanya perquè no s'està escollint" entre l'un o l'altre.

Assegura que el canvi l'ha decidit ell

Repassant la cronologia dels fets que ha explicat, hi ha coses que no encaixen. L'actual secretari del PSC explica que a mitjans de juliol va adonar-se a través d'un estudi que la seva candidatura "presentava molts forats" i li va generar dubtes. Posteriorment, en un dinar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li va traslladar aquestes inquietuds. Era el 16 de novembre, però precisament el mes anterior havia declarat en una entrevista a TV3 que ell "era millor" que Illa per optar a la presidència a la Generalitat. 

Tornant al fil en què argumenta què van tractar en aquest dinar, Iceta assegura que va compartir "tots els seus neguits" amb Sánchez i afegeix: "Va ser molt carinyós i afectuós i vam abordar que seria bo un canvi de candidat. La decisió la prenc jo amb Pedro Sánchez, perquè no pots treure un ministre d'un govern com si fos una peça més". Va ser aleshores, segons Iceta, que el president espanyol li va dir: "Tens raó".

I de ministre?

Mentre assegura que la decisió de fer un pas al costat a les files del PSC l'ha pres per decisió pròpia, reconeix que la de fer-ne un endavant en política estatal no depèn d'ell: "Tinc la porta oberta a col·laborar en un ministeri. Aquí sembla que ets ministre o no ets res. Es poden fer moltes coses en política, jo n'he fet moltes".

Però no nega que el seu desig és liderar alguna cartera. "No depèn de mi, li ben asseguro que per mi no és una inquietud, no faig plans. Soc partidari de no avançar-me. Si no se'm planteja i no hi ha una proposta en ferm sobre la taula, no m'agrada especular. La gent ja coneix les meves capacitats i disponibilitat, que és total".

Amb un futur incert dins el socialisme, català o espanyol, Iceta vol donar un missatge en positiu: "Molts diuen que el Miquel és molt generós i el que soc és molt responsable, tinc una vocació de servei públic que no me l'acabo".

Més enllà de constatar que la política és la seva vida, ni ell mateix sap què li depara el futur més immediat. El seu objectiu, ara mateix, és millorar els resultats del PSC a les properes eleccions del 14 de febrer i comparteix la idea d'Oriol Junqueras on defensa que la partida final la jugaran ERC i el seu partit: "Probablement té raó, m'agrada el plantejament de Junqueras perquè ens afavoreix".