ERC segueix sent la vencedora de les eleccions, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest mes de desembre. Ara bé, Junts per Catalunya retalla distàncies amb els republicans si es compara amb els resultats del CEO del mes passat.

Segons l'estudi, ERC guanyaria els comicis amb 35 diputats i JxCat n'aconseguiria entre 30 i 32. El partit de Carles Puigdemont s'apropa cada vegada més a ERC ja que al darrer CEO els de Junqueras aconseguien entre 36 i 37 escons i JxCat entre 28 i 30.

Així doncs, la primera força del Parlament seria ERC amb 35 diputats, el seguiria JxCat amb 30-32 i la tercera força seria el PSC de Miquel Iceta que trauria 25 diputats.

Respecte a les eleccions del 21 de desembre de 2017, i sempre tenint en compte la franja alta del nombre d'escons que els atribueix el CEO d'aquest divendres, ERC guanya tres diputats (actualment en té 32), JxCat en perdria 2 (actualment en té 34) i el PSC en guanyaria 8 (actualment en té 17).

Cs segueix en caiguda lliure

Ciutadans és el partit que més escons perd respecte als comicis del 2017. Segons el CEO, el partit de Carlos Carrizosa obtindria entre 14 i 16 escons; 20 menys que els que té ara, que són 36.

Pel que fa a la resta de partits espanyolistes, el PP català podria treure entre 7 i 9 escons, 5 més que els que té ara, i Vox entraria al Parlament per primera vegada amb entre 4 i 6 representants. La fuga dels votants de Ciutadans és cap a aquestes dues formacions i cap al PSC.

Els comuns tindrien entre 7 i 9 representants a la cambra catalana, on actualment en tenen 8, i el PDeCat n'aconseguiria entre 0 i 1. La CUP, que portarà de cap de llista Dolors Sabater, millora resultats i el 14-F se situaria entre els 8 i 9 diputats, actualment en té 4.

Majoria de vots independentistes

La majoria independentista augmentaria a una franja d'entre 73 i 77 escons pels 70 que té actualment —entre ERC, JxCat, CUP i PDeCAT—. El sobiranisme, comptant els comuns, pujaria a 80-88 escons. El bloc unionista —PSC, Cs, PP català i Vox— aconseguiria entre 36 i 40 cadires al Parlament. D'aquesta manera, l'independentisme consolidaria la majoria absoluta —la marquen 68 escons.

A més, per primera vegada, l'independentisme superaria el 50% dels vots —no ho ha aconseguit mai fins ara—. La suma percentual de l'estimació de vot a ERC, JxCat, CUP i PDeCAT arriba al 50,9% del sufragi. Per altra banda, el percentatge de vots dels quatre partits unionistes —PSC, Cs, PP i Vox— seria del 40,7%. Els comuns traurien un 6,9%.