L'oposició "constructiva" del Govern alternatiu comença a fer-se palesa. Ho demostra el suport que el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha mostrat al toc de queda decretat pel Govern per fer front a la cinquena onada de la covid-19. A més, Illa ha desitjat que el TSJC l'avali perquè creu "que està justificat", ha dit en una entrevista aquest dijous a la Cadena Ser.

Illa ha mostrat aquest suport a l'Executiu després que ahir acordés amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, establir mecanismes per mantenir informat el seu grup parlamentari sobre el coronavirus.

Per altra banda, Illa ha assegurat que respecta la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que declara inconstitucional el primer estat d'alarma per fer front a la pandèmia, però ha defensat que "s'havien de prendre decisions". "Teníem l'obligació de decidir i ho vam fer de la millor manera possible. El pitjor era no decidir", ha explicat.

També ha recordat que el primer estat d'alarma no va obtenir cap vot en contra al Congrés i que només alguns grups s'hi van abstenir. I també ha subratllat el caràcter "inèdit" de la situació. Ara cal, segons ha dit, llegir la sentència per "afinar" de cara a futures ocasions. L'alternativa, segons ha apuntat, era l'estat d'excepció, però ha remarcat que aquest instrument requeria l'autorització prèvia del Congrés. "Era una qüestió d'agilitat i de prendre mesures amb rapidesa", ha argumentat.

Remodelació de Sánchez

Preguntat per la remodelació del govern de Pedro Sánchez, ha negat que s'hagi produït per girar full dels indults ni perquè Catalunya no estigui en el centre del debat, i ha assegurat que li sembla encertada. "La remodelació s'ha dut a terme per centrar els esforços en la recuperació econòmica, això és veritat. Però això ajuda Catalunya", ha subratllat.

Preguntat pel fet que Sánchez hagi prescindit de persones que han contribuït a liderar el govern, Illa ha ressaltat que "quan el president del govern fa de president del govern, no té amics, i ha de ser així". "Això no significa que no tingui sentiments", ha agregat Illa, que no creu que Sánchez sigui fred ni distant i considera que articula bons equips, i que n'ha creat un de nou per a una etapa per posar el focus en la recuperació de la pandèmia de covid-19.

En la mateixa línia que ja va mantenir ahir la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, Illa ha volgut donar importància a la cartera de Cultura que ha assumit Miquel Iceta. Ha defensat que el primer secretari del PSC tindrà "l'oportunitat de demostrar que la cultura té un component federal".

Cuba

Sobre Cuba, Illa s'ha mostrat més contundent que el mateix Sánchez en afirmar que al país caribeny no hi ha llibertat. Tanmateix, ha rebutjat qualificar el règim de dictadura, tal com fa dies que la dreta reclama a l'Executiu espanyol.

 

Imatge principal: el president Pere Aragonès i el líder socialista, Salvador Illa / Foto: Efe