Com ja ha passat amb Veneçuela, ara és Cuba el país que alimenta la guerra oberta de declaracions entre l'esquerra i la dreta espanyola. Les protestes que s'estan produint aquests dies al país caribeny han portat el PP, Vox i Ciutadans a crear un setge sobre el govern espanyol perquè qualifiqui de "dictadura" el règim caribeny.

I encara ha encès més a aquests tres partits que, fins ara, l'Executiu ho hagi evitat. Començant pel mateix president, Pedro Sánchez, que es va limitar a assenyalar que Cuba "no és una democràcia". 

També la vicepresidenta primera i ministre d'Economia, Nadia Calviño, ha volgut evitar posar "etiquetes". "No és productiu dedicar-se a intentar qualificar o posar una etiqueta a les coses, no només en aquest tema. Em sembla que no aporta valor afegit, cal centrar-se a la substància que és donar suport al poble cubà i defensar sempre la llibertat d'expressió i manifestació", ha afirmat en una entrevista a la Cadena Ser, on també ha rebutjat totes les formes de repressió i violència.

I a preguntes dels periodistes, les titulars d'Hisenda i Turisme, María Jesús Montero i Reyes Maroto, han defensat que el govern es preocupa també per "la protecció dels interessos comercials que Espanya té a Cuba", a més de treballar perquè la democràcia "es vagi obrint pas a tots els països".

Las ministras de Podemos

Com és obvi, tampoc les ministres d'Unidas Podemos han titllat de dictadura el règim, tot i que han evitat negar-ho com va fer ahir la portaveu dels comuns al Congrés, Aina Vidal

La líder d'Unidas Podemos en la coalició, vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat a TVE  que "els estàndards sobre les democràcies els defineix l'ONU i allà l'hem de deixar". La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i la d'Igualtat, Irene Montero, han evitat també etiquetar el règim cubà.

La dreta esclata

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat que Sánchez no qualifica Cuba com una dictadura "probablement perquè depèn del suport de Podemos per seguir a la Moncloa". "Podemos no accepta que els règims dictatorials que els han finançat com a partit, Cuba, Veneçuela i Nicaragua, siguin definits com a tal pel Govern que ocupen", ha afirmat el líder de l'oposició durant una visita a Melilla aquest dimecres.

Els populars, a més, es manifestaran aquesta tarda davant l'ambaixada de Cuba i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, il·luminarà amb els colors de la bandera cubana la seu del seu Govern a la Puerta del Sol.

També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assenyalat que és una "vergonya" que "ni un sol membre del Govern no s'atreveixi a dir que a Cuba hi ha una dictadura comunista", mentre que hi ha membres de l'Executiu que "diuen que la nostra democràcia és de baixa qualitat". Cs ha presentat una proposició no de llei per donar suport a les llibertats a Cuba des del Congrés.

 

Imatge principal: el president espanyol, Pedro Sánchez, en un viatge oficial a Cuba / Foto: Efe