El PSC lamenta que el Govern no hagi acordat el toc de queda amb els municipis i els sectors afectats. Així ho ha dit la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, en una entrevista al Planta Baixa de TV3, on ha rebutjat usar la pandèmia per fer "partidisme".

"La pandèmia ens hauria d'ajudar a sumar i no criticar-nos els uns als altres. Nosaltres ja vam oferir un pacte per la pandèmia i no volem fer més soroll del necessari. Estarem atents al que digui la Generalitat i si creuen que el toc de queda és necessari, doncs endavant", ha dit. Ara bé, Romero ha afegit que hauria estat bé que l'Executiu ho hagués acordat primer amb els municipis i els sectors afectats.

Romero ha aclarit que amb això el seu grup no renuncia a fer oposició però ha recordat que les mesures i restriccions s'han de prendre d'acord amb decisions i criteris tècnics, no resultat d'una "tertúlia" o d'un debat pujat de to al Parlament. Així doncs, en aquest sentit ha demanat "claredat" a la Generalitat a l'hora de prendre mesures i "prudència" als ciutadans. "Vam dir des del primer moment que la pandèmia no s'havia acabat", ha dit en referència al fet que la mascareta ja no és obligatòria en els espais a l'aire lliure.

D'aquesta manera, el principal partit de l'oposició ha reaccionat a la decisió que el Govern prendrà després que aquesta tarda es reuneixi la comissió delegada en matèria de Covid-19. En espera de l'anunci oficial, la previsió és que sigui territorialitzat, que duri dues setmanes i comenci passada la mitjanit. Caldrà, en tot cas, que el TSJC ho autoritzi. La intenció de l'executiu és que pugui posar-se en marxa de cara a la nit de divendres. 

A diferència del que havia estat actiu fins al maig passat, aquesta vegada el toc de queda no podrà ser general. Sense l'estat d'alarma —que només pot decretar el govern espanyol— no hi ha opció d'imposar una restricció d'aquesta magnitud que sigui homogènia. Cal una justificació precisa avalada amb els indicadors de la pandèmia que argumentin per què és imprescindible adoptar una mesura tan dràstica. 

El PSC, satisfet amb els canvis de Sánchez

Per altra banda, Romero ha valorat positivament els canvis efectuats pel president espanyol, Pedro Sánchez, en el si del seu govern. Ha remarcat que els socialistes catalans han sortit reforçats amb la presència de dos ministres, "cosa que feia molt temps que no passava".

Preguntada sobre si els canvis han vingut motivats per la concessió dels indults als presos, la dirigent socialista ho ha negat i ha apuntat que es deuen a la recuperació econòmica i la recepció dels fons europeus. També ha insistit que Miquel Iceta, ja com a nou ministre de Cultura i Esport, seguirà tenint un "paper rellevant" en el diàleg amb Catalunya, del qual el mateix Sánchez n'està "molt convençut".

 

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN