El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha posat en dubte que el possible nou conseller d'Economia, Jaume Giró, "s'adapti" al Govern d'esquerres que durant el ple d'investidura va prometre el ja nou president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En una visita aquest dissabte a l’Hospital Universitari d’Igualada, Illa s'ha mostrat sorprès pel possible nomenament de Giró al Departament "perquè ve a continuació d'un descartament d'una figura molt rellevant de Junts", en referència a la renúncia d'Elsa Artadi​, qui sonava com a vicepresidenta econòmica del futur Govern. 

"És una mica una improvisació per substituir un descartament que vam conèixer poc abans de la sessió d'investidura", ha dit Illa, que tot i dubtar de que el "perfil" de Giró s'adeqüi a un Executiu d'esquerres, ha aclarit que el jutjaran per la seva acció de Govern.

Pressupostos?

Preguntat per si el seu grup donarà suport als pressupostos, Illa se n'ha desentés i ha recordat que el Govern disposa d'una majoria parlamentària, incloent la CUP, que ell entén que és per tractar també aquest tema. En qualsevol cas, Illa ha indicat que "és el Govern qui té la responsabilitat de presentar el projecte de pressupostos i tirar-lo endavant".

Com ja ve advertint des de fa dies, el dirigent socialista ha promès una "oposició contundent" alhora que ha assegurat que estendrà la mà a l'Executiu "en tot allò que puguem ajudar", sobretot pel que fa a la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, Illa ha tornat a felicitar la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, pel procés de vacunació.

Per altra banda, en una entrevista publicada a El País, Illa afirmat que a la taula de diàleg entre Executius només poden plantejar-se coses possibles, "i l'autodeterminació no és aplicable a Catalunya perquè Catalunya no és una colònia i Espanya és una democràcia plena reconeguda". També ha aclarit que l'amnistia tampoc no és una possibilitat: "No ho permet ni el nostre marc de convivència ni el nostre Estat de dret".

Qui és Jaume Giró?

Exdirector general de la Fundació La Caixa, Giró va abandonar l'entitat el desembre del 2019. Aleshores es va atribuir la seva marxa de l’entitat, a la qual treballava des del 2009, a discrepàncies davant la decisió de traslladar la seu social de la Fundació Bancària i Critèria fora de Catalunya arran del referèndum de l’1-O.

Els darrers mesos, a més, el nom de Giró s’ha fet especialment popular després que es va incorporar a la candidatura de Joan Laporta a la presidència del Futbol Club Barcelona com a responsable de l'àrea econòmica i va protagonitzar diferents debats enfront del candidat rival, Víctor Font. Això no obstant, poc abans que la nova directiva assumís els seus càrrecs, va renunciar a incorporar-s'hi.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, durant la seva intervenció al ple d'investidura / Foto: ACN