Joan Laporta segueix presentant el seu pla per al Barça, i aquesta vegada ha exposat el projecte econòmic, liderat per Jaume Giró, exdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, que també serà un dels directius de més pes dins de la junta.

El Barça, sostenible i dels socis

En el projecte econòmic de Laporta han posat èmfasi en garantir el model de propietat i fer sostenible el club. Giró, ideari del pla econòmic, ha afirmat que "hem de fer el club sostenible i preservar el model singular de propietat del Barça, que és dels seus socis".

La base de tot plegat és aconseguir beneficis, cosa que comportarà la sostenibilitat. Laporta defensa que "és urgent la implementació de mesures per resoldre el deute, el control de la despesa i l'increment dels ingressos". I per aquest motiu cal revisar els números i encarregar "una auditoria per conèixer amb exactitud la situació econòmica i financera del club".

Jaume Giró Maria Contreras Coll

Jaume Giró, a la presentació del projecte econòmic de la candidatura de Joan Laporta / Maria Contreras

Si la junta anterior va preveure 791 milions d'euros d'ingressos, els comptes —encara no aprovats— ja no es compliran perquè ni al desembre del 2020 ha tornat el públic al Camp Nou ni s'arribarà a un 100% d'aforament al febrer del 2021.

Tot i assegurar que són "optimistes perquè tenim l'experiència", calculen que els ingressos seran "un 15% menys del que s'ha previst". I que es podria acabar amb uns ingressos de 650 milions.

La mala gestió econòmica de Bartomeu

Giró destaca que "el deute a partir de l'any 2017 s'incrementa", valorant-ho com a 'la maledicció de la riquesa sobtada'. El problema, sobretot, se centra en el traspàs de Neymar Jr, que "agreuja una dinàmica de la planificació esportiva que no anava de la mà de la gestió econòmica". A partir d'aquí, augment brusc de la massa salarial, arribant a una xifra de 500 milions d'euros, i conseqüentment es consoliden les grans despeses.

Giró també ha destacat que la mala gestió de la junta de Josep Maria Bartomeu, també en l'apartat financer, no té excusa amb la pandèmia: "No és només la Covid el problema de l'economia del Barça". I ho ha comparat amb el Reial Madrid, amb molts millors números que el club blaugrana tot i el coronavirus.

En aquest mateix sentit, ha destacat que "la previsió de tancament del 2020/21 tornarà a ser de pèrdues importants". I que "tenim problemes no només de tresoreria, sinó també de capital".

Joan Laporta Jaume Giró Maria Contreras Coll

Joan Laporta i Jaume Giró, en la presentació del projecte econòmic  de la seva candidatura / Maria Contreras

Les claus per créixer

Giró aposta per un Barça sostenible i que no hagi de dependre dels traspassos: "No s'ha de convertir en una necessitat any rere any". També que no depengui d'altres, ja que "el deute està en màxims". A més, ha ha tornat a posar sobre la taula la mala gestió de l'anterior junta amb els intercanvis de futbolistes a última hora per quadrar comptes.

I una de les fórmules per tornar a millorar és clara: "En els darrers anys s'ha perdut pistonada amb el tema dels patrocinadors, i és aquí on hem de créixer". Giró proposa "anar a buscar i generar nous ingressos" a través del talent en tots els àmbits: "El talent ha d'estar a la gespa però també als despatxos".

El pla dels bons

Giró també ha anunciat un dels seus grans plans per tornar el Barça a la primera línia mundial, també a nivell econòmic. "Proposem dues emissions de deutes, una especial i singular dirigida als fans i una altra institucional dirigida a inversors", assegura.

I explica que serà a través d'una "emissió de deute amb bons singulars, dirigits a tots els socis i aficionats del Barça, per tal que es puguin sentir part del Barça". Aquesta fórmula es basaria en "una aportació econòmica i que puguin col·laborar en ajudar les tensions de tresoreria que tenim".

Joan Laporta Jaume Giró Àlex Barbany Joan Casas Maria Contreras Coll

D'esquerra a dreta, Àlex Barbany, Joan Laporta, Jaume Giró i Joan Casas / Maria Contreras

Els ingressos futurs

Àlex Barbany, exdirectiu de Retail, ha explicat quines seran les línies a seguir, i ha focalitzat el fet de "créixer en el món de l'entreteniment". I un dels objectius és tornar a ser el club d'abans, ja que en els últims anys "companyies i sponsors de primer nivell han abandonat el Barça".

En el nou Barça de Laporta, el club serà "més proactiu". I el pla de futur presentat per l'equip liderat per Jaume Giró té "marge per créixer malgrat la situació actual". Calculen que "en tres anys podem augmentar un 50% els ingressos".

Un dels projectes interns dins d'aquest marc de creixement econòmic és el Barça Experience Centre, un espai multidisciplinar, amb capacitat per tenir una seu corporativa, per fer competicions d'eSports i zones de vendes. A més "serà autofinançable i sense cap cost final per a l'entitat".

Precisament, el futur també està en els eSports: "Volem que els eSports i els eGames es converteixin en una secció més del club". I també portar el Barça i Barcelona a ser la capital mundial de l'esport-tecnologia-salut.

Presentación económica del pla del Barça del equipo Laporta elecciones Barça 2021_20 / María Contreras Coll

Joan Casas, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya durant 10 anys / Maria Contreras

Un mínim de rendibilitat

Joan Casas, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya durant 10 anys, ha afirmat que el pla econòmic ha de ser clau i "han d'estar ben dissenyats en l'àmbit financer". També ha explicat que "tot els recursos financers que té el Barça són externs" i que "hem de mantenir un mínim de rendibilitat", cosa que destaca que no s'ha fet fins ara.

El Barça ha ingressat molt, però sempre s'han aprovat els comptes amb pocs beneficis, cosa que la junta de Laporta pretén millorar.

Presentació del projecte econòmic de Joan Laporta a les eleccions del Barça

 

Imatge principal: Joan Laporta i Jaume Giró durant la presentació del pla econòmic / Maria Contreras Coll