El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha dit aquest dilluns que accepta la proposta del cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, de celebrar un debat cara a cara. "No tinc cap inconvenient a debatre, sempre dins del marc i la legislació electoral", ha expressat el candidat en una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

"Vull que contrastem, perquè segur que si contrastem, la meva proposta pel retrobament és guanyadora", ha defensat. El cap de llista dels socialistes ha explicat que s'ho va passar "bé" al debat de diumenge a la nit a RTVE i ha lamentat que no va tenir temps de respondre a totes les interpel·lacions que li van fer la resta de candidats.

Aragonès li va proposar aquest debat a dos en el mateix debat de TVE, on va retreure-li, juntament amb la candidata de JxCat, Laura Borràs, l'existència de presos polítics, represaliats i exiliats. Illa havia demanat "passar pàgina" del procés i "diàleg dins de la llei" per resoldre el conflicte. En la roda de premsa d'aquest dilluns, el candidat republicà ha celebrat que Illa hagi acceptat el debat.

ERC i PSC s'entesten a negar el tripartit

En aquesta mateixa roda de premsa, Illa ha rebutjat compartir Executiu amb ERC i ha apostat per imitar el model que hi ha actualment a l'Ajuntament de Barcelona i la Moncloa: un govern en minoria amb els comuns. Així ha respost a les demandes de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que va recordar a Illa que calen 68 diputats per formar Govern. 

"És una fórmula que no suma majoria absoluta en el cas del govern espanyol, però que suma suficient força per poder tenir gruix per fer govern i negociar amb la resta de forces polítiques", ha considerat Illa.

Ahir mateix, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també va rebutjar pactar amb el PSC després de les eleccions. "Sabem que el PSC no vol pactar amb nosaltres, ho farà amb qualsevol altre abans que amb nosaltres. Nosaltres també preferim pactar amb tots aquells que pensen com nosaltres que les institucions s'han de modernitzar i estar netes de corrupció", va dir en una conversa amb la secretària general del partit, l'exiliada Marta Rovira.

Davant les acusacions de JxCat i la dreta espanyola sobre la intenció de fer un tripartit, Junqueras va posar com a exemple que mai ha pactat amb el partit d'Illa als municipis del Baix Llobregat. "Penso que allà cal un aire fresc, una renovació, i el PSC en molts d'aquests municipis pensa que els ajuntaments són seus. Cal un aire fresc, i renovar la política metropolitana i del país", va defensar.