Com més s'acosta el 14-F, més s'estrenyen les distàncies entre els possibles guanyadors. La demoscòpia indica que ERC, PSC i Junts són en un puny disputant-se la victòria. Davant d'aquesta constatació, l'estratègia d'Esquerra Republicana passa per deixar Junts fora de l'equació i plantejar les eleccions com un plebiscit entre Illa i Aragonès. "Són dos projectes com l'aigua i l'oli, no es poden barrejar", ha subratllat el candidat dels republicans. 

Que és impossible la reedició d'un tripartit com els de Maragall i Montilla ja ho han repetit manta vegades. Ara, però, a ERC van un pas més enllà comprometent-se a no donar suport de cap mena al PSC. "Ni amb una abstenció ni amb un vot a favor", perquè "són projectes antagònics". Així ho ha asseverat Aragonès durant la presentació, aquest migdia, de la seva proposta econòmica per a la recuperació post-pandèmia. Un pla que també ha contraposat al del PSC.

Mentre ERC defensa, ha dit, "l'equilibri territorial, la igualtat d'oportunitats i l'economia verda, el ministre candidat Illa vol que l'economia catalana depengui del BOE, igual que el model oligopolístic i radial del PP". Un intent, segons Aragonès, de "convertir Catalunya en una oficina de l'Ibex 35". 

L'aspirant d'ERC a la presidència de la Generalitat ha dibuixat Illa com "el candidat del PSC, de Vox, de la Moncloa, de part de la judicatura, de l'Ibex i de la monarquia". De fet, ha conclòs que "Illa és la nova operació Arrimadas", en referència a les eleccions de 2017, quan la líder de Cs va aglutinar el vot contrari a la independència convertint-se en la força més votada a Catalunya. Davant d'això, Aragonès s'erigeix com "l'única alternativa que pot posar d'acord tots els que van rebutjar el 155". És a dir, els partits independentistes i els comuns. I ha posat l'exemple de l'acord de pressupostos de la Generalitat o els pactes municipals a Lleida i Tarragona, que han comptat amb la complicitat de Junts i comuns. 

Transformar l'economia catalana

El candidat d'ERC ha desgranat el programa econòmic, que aposta per una "transformació" de l'economia catalana aprofitant els fons de rescat europeus Next Generation. L'encarregat de gestionar aquest calaix, si Aragonès esdevé president, serà l'economista Miquel Puig, a qui nomenarà comissionat Next Generation. "Si encertem en la manera com aplicar els fons, aquest país se'n pot sortir", ha afirmat Puig, que ha posat el focus en la necessitat de modernitzar sectors importants pel país com són l'agroalimentari o l'automoció però també impulsar-ne de nous, com ara les telecomunicacions o la biomedicina. 

Com que les petites i mitjanes empreses són un dels principals motors de l'economia catalana, a ERC es comprometen a crear una oficina específica perquè les pimes "no quedin apartades" i puguin beneficiar-se dels fons europeus. 

El pla de reactivació que vol desplegar ERC preveu mobilitzar 31.000 milions en quatre eixos: l'economia per la vida (biomedicina, agroalimentació i el sector de les cures), digitalització, transició ecològica i societat del coneixement (convertir Catalunya en un hub europeu de recerca i innovació).