JxCat i ERC han coincidit en denunciar la situació de repressió, presos polítics i exiliats davant del candidat del PSC, Salvador Illa, que ha reclamat insistentment "passar pàgina" a través del "diàleg dins de la llei" en el debat de candidats del 14-F que ha celebrat aquest diumenge TVE. Tant Laura Borràs com Pere Aragonès, que pràcticament no han discutit en tot el debat, han reivindicat l'amnistia i el dret a l'autodeterminació com a solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Illa gairebé no s'ha referit als represaliats i ha insistit en el diàleg "sempre dins de la llei". "La democràcia només es troba en la llei. Ho hem vist en una democràcia tan consolidada com la nord-americana. Si haguéssim respectat l'estat de dret no hauríem arribat fins aquí", ha dit tot preguntant tant a Aragonès com a Borràs si "estan disposats a dialogar dins de la llei".

Qui ha contestat clarament aquesta pregunta ha estat el número dos de la CUP, Carles Riera, l'únic participant del debat que no era candidat a la presidència de la Generalitat. "Espanya no és una democràcia", ha etzibat reptant la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, a sumar-se al projecte independentista, "que és solidari amb el republicanisme espanyol".

Albiach ha pres el relleu de Riera per qüestionar el "republicanisme" de JxCat. La líder dels comuns ha retret Borràs que el número 3 de la seva llista sigui Joan Canadell, "que tracta la meitat dels catalans de colons". "JxCat ha entrat cada cop més en una deriva de nacionalisme excloent", ha dit.

A l'altre bloc, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha reclamat a Illa "formar un Govern constitucionalista" i no dialogar amb els independentistes. Illa ha respost que "no té por de dialogar amb ningú, sempre dins de les normes i la llei".

El líder del PP, Alejandro Fernández, i el líder de Vox, Ignacio Garriga, han coincidit en trobar-se fora de totes les discussions sobre possibles pactes i han acusat Illa i el PSC de ser massa tous i pròxims amb l'independentisme. Cal dir que quasi tots els candidats han evitat debatre amb Garriga per denunciar que el partit d'extrema dreta disposi de cobertura electorals per part dels mitjans públics. Riera, fins i tot, ha exposat al moderador el seu rebuig a que el líder ultra participés.

En una situació similar d'exclusió, però en l'altre bloc, ha quedat la candidata del PDeCAT, l'exconsellera Àngels Chacón, que ha retret a Borràs que no l'hagi anomenat en els seus plans de negociació per després del 14-F si guanya les eleccions: "Nosaltres també som independentistes". Borràs no li ha respost.

Petit xoc entre Borràs i Aragonès

Durant el debat, diversos partits han vaticinat un tripartit entre el PSC, ERC i els comuns. La mateixa Borràs ho ha preguntat i el candidat republicà ho ha rebutjat i ha ironitzat que la candidata de JxCat té la mateixa obsessió de Convergència. "Aquí els que estan pactant amb els hereus de Convergència a Madrid, que és el PDeCAT, són vostès", ha etzibat Borràs. 

Tot i això, els dos principals candidats independentistes s'han evitat la major part del temps i no han entrat a fons a discutir sobre possibles pactes amb el PSC. Mentre Aragonès ha defensat un Govern de la "via àmplia", Borràs ha promès un Govern nítidament independentista, rebutjant compartir Executiu amb els comuns.