"Violència, com ho entén la gent normal, no s'ha produït". Amb aquesta contundència, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha alineat amb les formacions independentistes i ha negat que el moviment sobiranista hagi protagonitzat conflicte als carrers, com vol demostrar des del jutge del Suprem, Pablo Llarena, fins al mateix PP, passant per la Guàrdia Civil a través dels seus informes.

El PSC rebutja doncs la idea de violència però es manté ferm a parlar de la "independència" i en el respecte a les decisions de la justícia espanyola. Per aquesta raó, Iceta ha demanat de nou als independentistes que es "respecti la legalitat" i es "rebutgi la violència".

Iceta ha fet aquest raonament aquest matí, després que la Guàrdia Civil hagi filtrat un nou informe —que ja ha estat enviat al magistrat Pablo Llarena— en qui es recopilen episodis de "violència" suposadament relacionats amb el procés. L'objectiu del text és assenyalar, enumerant-los, fins a 315 casos, en els quals l'independentisme hauria protagonitzat accions d'"insurrecció pública" i "desobediència".

Aquest informe segueix la línia expressada en les declaracions d'ahir del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que va assenyalar que en les últimes concentracions independentistes hi ha hagut un "caràcter de més violència" en els "aldarulls" provocats pels CDR.

Govern de concentració?

Al marge de l'intent d'atribuir violència a l'independentisme, es manté la preocupació per formar Govern. Iceta, que va proposar un "govern de concentració" aquest dilluns, avui s'ha desdit d'aquesta idea, després que el PSOE descartés aquesta iniciativa.

"Només es produeixen governs així en moments excepcionals", ha exposat Iceta, que ja no veu tan clar que es pogués conformar un Executiu ampli i plural amb comuns i els mateixos socialistes. En aquest sentit, el líder dels socialistes ha lamentat que els independentistes no hagin proposat un govern catalanista.