Des del PSC segueixen amb la seva croada perquè el Govern pacti amb ells els pressupostos del 2022 i deixi enrere la CUP, que encara decideix quina és la seva posició al respecte. Ara ha arribat el torn de Miquel Iceta, actual ministre de Cultura i Esports espanyol. En el seu cas, ha demanat a Junts i Esquerra que s'obrin a dialogar amb el PSC davant les "condicions" que posa la CUP per aprovar-los, per les que es mostra preocupat. 

"Veig amb preocupació les condicions que alguns semblen posar per aprovar els pressupostos a Catalunya. M'agraden els pressupostos del 'sí', no els pressupostos del 'no'", ha dit en una trobada al Fòrum Europa Tribuna Catalunya a Barcelona, tot lamentant que "si resulta que ni aeroport, ni olimpíades ni centre recreatiu i turístic de Vila-seca i Salou, de què estem parlant?". En aquest sentit, ha defensat que Catalunaya necessita oportunitats, projectes i estabilitat.

 

El PSC: una sort  

De fet, s'ha alineat amb les polèmiques declaracions de Gerard Piqué en què va assegurar que a vegades sent enveja de Madrid, ciutat a la qual defineix com "un exemple per a tot el món" i va confessar que li agradaria que "Barcelona estès al mateix nivell". Aquestes paraules van caure com un plom a l'alcaldessa de la ciutat Ada Colau i ara el ministre Iceta ha assenyalat que "a vegades a Madrid es respira un dinamisme i una força" que li agradaria per a la capital catalana. 

Tot i aquesta preocupació per la CUP, a qui des del Govern consideren un soci prioritari i l'únic possible per fer valer la majoria del 52% de l'independentisme al Parlament, Iceta ha dit que Junts i ERC haurien d'aprofitar la "sort" que suposa que els socialistes estiguin disposats a parlar sobre els comptes, una situació que no té el govern espanyol per negociar els pressupostos de l'Estat, segons s'ha queixat. En aquest sentit, ha reiterat que el posicionament del PSC "és clar i s'ha fixat des de fa molt de temps".

El ministre també ha lamentat que Catalunya ha perdut "uns quants anys i convindria recuperar-los i el millor és posar uns pressupostos ambiciosos, realistes i que no tanquin portes". De fet, segons ha declarat, confia en que aquests s'acabin aprovant. 

Preu dels pressupostos 

El passat divendres, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ja va retreure al Govern que prioritzessin la CUP i va acusar l'executiu d'Aragonès de mercadejar amb Catalunya per aconseguir que li aprovin els pressupostos.  "Quin preu està disposat a pagar?", va preguntar, acusant-los de fer servir com a "moneda de canvi" els Mossos d'Esquadra i la recuperació econòmica per a seduir als anticapitalistes, a qui ha definit com: "un partit radical d’extrema esquerra que, en general, el que fa és desequilibrar el govern". 

Com Iceta, Romero també va lamentar que els projectes com el del Hard Rock o els Jocs Olímpics d'Hivern trontollin, només per convèncer els cupaires. "S’està venent el país a la CUP, però no ara, des de fa temps", va afirmar alhora que lamentava que els pressupostos s'estan negociant a través dels mitjans, fet que degrada la imatge de les institucions, segons el seu parer. .

A la imatge principal, Miquel Iceta / ACN