La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat aquest dimecres al Parlament que el projecte de pressupostos del Govern per a l’any vinent inclou una partida de 800.000 euros per a la consulta al territori sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Ho ha fet gairebé a la mateixa hora en què la Plataforma #StopJJOO presentava el seu manifest en contra d'aquests Jocs i denunciava que el projecte “s’està duent a terme amb secretisme i opacitat, sense la participació del territori i impulsada per lobbies econòmics”.

“Apostar per uns jocs olímpics d’hivern en un context d’emergència climàtica és una greu irresponsabilitat”, adverteix el manifest que s'ha presentat a Barcelona i al qual s'han sumat cares conegudes com els atletes Kilian Jornet i Araceli Segarra. Els impulsors asseguren que tenen el recolzament de càrrecs d’ERC i Junts al territori. De fet, entre els signants que apareixen a la web hi figura la presidenta del consell comarcal de l’Alt Urgell i alcaldessa de Rivera d’Urgellet, Josefina Lladós, de Junts.

Consulta amb pregunta binària

El portaveu de la plataforma, Benat Lavaquiol, ha recordat que la consellera de Presidència s’ha compromès amb la plataforma a fer una consulta a la població. Els responsables de #StopJJOO han mantingut ja dues reunions amb la consellera i li ha traslladat la reclamació que la consulta plantegi una pregunta clara i binària. Durant la roda de premsa d'avui, han avançat que la consulta es farà a les sis comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, a més del Ripollès i el Berguedà.

Això deixa fora Barcelona, la qual cosa amenaça obrir un altre front de tensió atès que l’alcaldessa, Ada Colau, també ha reclamat la consulta i ha advertit que si es fa al Pirineu també s’haurà de fer a la capital catalana.

Procés participatiu

Mentre #StopJJOO presentava el seu manifest, Vilagrà intervenia a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament per explicar els pressupostos del seu departament i ha anunciat que “de forma immediat” començarà el que ha descrit com un “procés participatiu per perfilar una proposta de baix a dalt dels Jocs Olímpics d’Hivern amb el concepte d’optimitzar totes les instal·lacions i recursos actuals”.

Vilagrà ha assegurat que amb aquesta iniciativa es donava resposta a la consulta a què ERC es va comprometre a l’acord de governabilitat. L'acord de Govern que van signar ERC i Junts incloïa el compromís de “concretar la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern a partir d’un ampli consens territorial, social i polític que en garanteixi la seva governança social i ambiental”. 

No obstant això, la consulta encara no s’ha concretat. Una comissió integrada pel departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el de Presidència està estudiant les diferents fórmules possibles per al procés participatiu al qual s'ha referit la consellera i que s'ha de celebrar l'any vinent. Les possibilitats que hi ha damunt la taula van des de la pregunta binària, fins a una resposta en arbre o amb múltiples qüestions, segons fonts de l'executiu. 

Aquest debat es produeix quan la proposta d'organitzar els Jocs ja està formalitzada. El passat mes de juliol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar una carta al president del Comitè Olímpic Espanyol, en què traslladava oficialment l’interès del Govern en els Jocs d’Hivern. Tant el Comitè Olímpic Internacional com l'espanyol coneixen la voluntat de plantejar el procés participatiu.

De moment, #StopJJOO prepara "la campanya del no" i ja va deixar clar durant la intervenció del president, Pere Aragonès, a la Trobada Empresarial del Pirineu, que no desaprofitarà cap ocasió per mostrar la seva oposició a la convocatòria dels Jocs.

 

A la imatge principal, Emma Rojas i Bernat Lavaquiol de la plataforma #StopJJOO durant la roda de premsa en què han intervingut també Kilian Jornet i Araceli Segarra / ACN