A l'espera que les bases de la CUP decideixin aquest cap de setmana si presenten o no una esmena a la totalitat dels pressupostos, el Govern ha fet una proposta d'última hora per intentar convèncer els anticapitalistes perquè votin a favor, o s'abstinguin, en la votació dels pressupostos pel 2022 que el Consell Executiu va aprovar dilluns. Aquesta, segons informa l'ACN, inclou una rebaixa de ràtios progressiva a les aules als cicles d'infantil i primària i també canvis en el paper de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra (BRIMO) als desnonaments.

Un dels principals retrets que ha fet la CUP al Govern pels pressupostos és que no compleix amb la seva exigència d'incrementar fins als 1.000 milions d'euros el pressupost per habitatge. Concretament, aquest ha passat de 300 a 750 milions d'euros respecte als últims pressupostos, una xifra insuficient pels cupaires. En aquest sentit, segons avança RAC1, el Govern també hauria garantit als anticapitalistes la construcció de 2.000 habitatges públics i la compra de 1.000 més.

Dilluns, el Govern va traslladar a la CUP aquests dos oferiments, que encara no han estat incorporats al projecte de comptes que el Parlament ha admès a tràmit aquesta setmana. El dilluns 22 de novembre se celebrarà el debat sobre la totalitat dels pressupostos, data fins a la qual està obert el termini per presentar-hi esmenes. A més, el document que es va entregar als anticapitalistes perquè l'estudiïn també inclou la possibilitat d'internalitzar el 112. 

Proposta per educació 

La reducció de les ràtios que proposa el Govern implica que es passi de manera progressiva dels 25 alumnes per aula actuals a 20 a tots els cursos d'infantil i primària.  El curs de 2022-23, per tant, començaria amb 1.545 nous professionals per reduir les ràtios de P3, el primer curs d'infantil, fins a aquesta vintena d'alumnes. En total, es crearien més de 500 nous grups.  Aquesta proposta, suposaria un increment de 56,8 milions d'euros en el capítol 1 del Departament d'Educació, a banda de la gratuïtat de la llar d’infants a P2 el curs vinent.

Per altra banda, pel que fa a l'ordre públic, el Govern defensa limitar tant com sigui possible el recurs a les unitats ARRO i BRIMO durant els desallotjaments. En aquest sentit, Interior es compromet a monitorar l'evolució dels casos en què s'acabi necessitant la intervenció d'aquestes unitats, desplegar un nou protocol de treball dels Mossos d'Esquadra per a casos d'actuacions sota mandat judicial durant un desallotjament. La conselleria de Joan Ignasi Elena també es fa càrrec de fer públics els resultats durant el primer semestre de 2022, en el marc de la Comissió sobre el model policial del Parlament que, de fet, presideix la diputada de la CUP Dolors Sabater.

Mesures climàtiques 


Per aconseguir que els cupaires es moguin i facilitin la tramitació dels pressupostos, el Govern també assenyala que impulsarà, abans d'acabar el 2022, els impostos pendents de desenvolupar de la Llei del canvi climàtic. I garanteix que començarà per l'impost a les emissions d'òxid de nitrogen emeses pels grans vaixells aquest novembre.

Un pas més que fa l'executiu d'Aragonès, que ja va anunciar la creació d'una companyia energètica pública durant el primer semestre de l'any que ve, és l'oferta de desplegar un servei de suport tecnicojurídic al servei dels ajuntaments de la Vall Fosca i d'aquells municipis que vulguin formalitzar la reversió de les concessions de les centrals hidroelèctriques de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre. També la posada en marxa, per part del departament d’Acció Climàtica, d’un estudi de la viabilitat i dels tràmits necessaris perquè la conca del Garona de la Vall d’Aran passi de mans de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre a l’Agència Catalana de l’Aigua.

Únics socis 

Els únics socis possibles. Així ha descrit el Govern i especialment el conseller d'Economia, Jaume Giró, a la CUP a l'hora de tirar endavant aquests pressupostos. Ahir, el conseller va assegurar que els cupaires saben que "la voluntat del Govern és fer uns pressupostos amb ells", apel·lant a la majoria del 52%. Per això, els ha demanat que tinguin en compte l'esforç que s'ha fet especialment en les polítiques d'habitatge i amb la creació d'una empresa energètica pública, algunes de les principals reclamacions del partit, a les quals ara s'hi sumen la reducció de les ràtios i el replantejament del paper de la BRIMO.

Aquest cap de setmana, la CUP preguntarà a les seves bases si presenta una esmena a la totalitat, i no possibilita la tramitació dels pressupostos, o si s'absté. Són les dues opcions de la primera de les tres votacions que els anticapitalistes han previst per decidir la seva postura davant dels comptes públics. Si a la primera consulta surt esmena a la totalitat, es preguntarà en una nova consulta si cal seguir negociant o s'acaba la negociació. En canvi, si surt abstenció, una tercera votació preguntarà si l'acord actual és insuficient o suficient per a l'aprovació definitiva.

Els pressupostos es podrien aprovar de manera definitiva abans de Nadal, el 23 de desembre, però en cas que algun grup parlamentari porti el projecte de llei al Consell de Garanties Estatutàries —com ja ha dit que vol fer Cs— la votació no es podria fer fins a principis de l'any que.

A la imatge principal, el conseller Giró i el president Aragonès / Sergi Alcàzar