Van advertir-li que estarien vigilants des del primer minut i han complert. Amb prou feines havien passat dotze hores des que Pere Aragonès era oficialment el nou president de Catalunya que la CUP ha pitjat el botó vermell. Ha estat arran d'un desnonament que inicialment s'havia de produir la setmana passada però que el jutge ha acabat col·locant precisament en el primer dia d'Aragonès com a president. L'ampli desplegament de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra per col·laborar amb el desallotjament ha indignat els anticapitalistes, que s'han situat, literlament, a la primera línia de la trinxera

 

Ja a la tarda, després d'haver encapçalat l'intent d'aturar l'actuació policial i judicial, els cupaires s'han adreçat al nou executiu des del faristol del Parlament. El missatge ha estat clar. Cal, diuen començar a practicar "la confrontació amb l'aparell de l'Estat". Ha estat la resposta de la diputada Laia Estrada a l'argumentació del president, que ha explicat que des d'Interior estaven amb les mans lligades perquè l'odre judicial ordenava explícitament que s'enviés els antiavalots dels Mossos. Per la CUP, el cas viscut avui és un exemple clar de quan es pot "conjugar la desobediència institucional i la popular". És a dir, que el govern es posi al costat del moviment popular organitzat pel dret a l'habitatge fent oïdes sordes a les indicacions judicials. 

Amb tot, els anticapitalistes asseguren que el que és prioritari és canviar els protocols. A més, reconeixen que són conscients que el nou govern encara no està plenament operatiu, per això han evitat posar cap termini concret per comencar a certificar el compliment dels punts pactats abans de partir peres. "El país espera respostes ja", s'ha limitat a recordar Estrada. 

La Brimo, "colze a colze amb Desokupa"

Per als cupaires és imprescindible que es deixi "d'abordar el problema de l'habitatge com una qüestió d'ordre públic, quan té a veure amb drets fonamentals". En aquest sentit, remarquen que la millor manera "per evitar ocupacions és garantir el dret a l'habitatge". També denuncien que l'Estat espanyol "ni fa, ni deixa fer". És a dir, que a més de ser "incapaç d'afrontar l'emergència habitacional, també impedeix que els altres puguin fer-ho", a base de recórrer lleis per invasió de competències.

 

En paral·lel, Estrada ha denunciat la "connivència vergonyosa de la Brimo amb la màfia Desokupa", que ha qualificat de "paramilitars" que "mitjançant la por i la brutalitat física fan fora la gent de casa seva i a sobre treballen colze a colze amb els Mossos". 

Giró i Ciuró, a la diana

Aprofitant la compareixença, la CUP ha expressat la seva preocipació amb la presència de determinats consellers de l'àmbit de Junts. És el cas de Jaume Giró, el nou titular d'Economia, "per la trajectòria que té a La Caixa i Repsol" i la responsable de Justícia Lourdes Ciuró, "una de les que va impulsar la llei de desnonaments exprés al Congrés de la mà del PP i el PSOE". 

A la imatge principal, diputats de la CUP a primera línia contra la Brimo. / ACN