El Govern no amaga la contrarietat pel fet que Junts hagi tancat acords amb el PSC a la Diputació de Tarragona i a l'Ajuntament de Roses, que aparten ERC. "Com a Govern independentista costa d'entendre que es pactin alcaldies amb partits com el PSC, que no són independentistes, amb l'objectiu de fer fora o evitar que arribin a alcaldia altres partits independentistes", ha retret la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que malgrat això ha celebrat que, la crida del president, Pere Aragonès, a construir un front comú hagi servit "per la represa de converses" entre aquestes formacions.

Junts i PSC han tancat un pacte sobre la Diputació de Tarragona, que apartaria els republicans de la presidència d'aquest ens tot i haver aconseguit situar-se com la força amb més diputats provincials. També a l'Ajuntament de Roses, malgrat el triomf dels republicans, Junts ha pactat amb els socialistes.

En ser interrogada al respecte, la portaveu s'ha limitat a posar en valor que Aragonès va plantejar la seva proposta de front comú l'endemà mateix que els resultats electorals constatessin que l'abstenció a les eleccions ha castigat l'independentisme. Plaja ha assenyalat l'evidència que "les confiances entre els diferents partits independentistes estaven molt tocades" i, tot i que ha obviat que aquest trencament va eclosionar amb la sortida de Junts del Govern, ha celebrat que la crida del president ha servit per "reprendre les converses". "Des dels Govern esperem que aquesta entesa continuï avançant i doni fruits", ha reblat.

Presidència del Parlament

Més enllà d'això, ha evitat fer valoracions sobre les converses, amb l'argument que corresponen als partits i ha deixat clar que malgrat que els pactes postelectorals de les municipals hagin repetit les discrepàncies al territori entre Junts i ERC, el Govern manté "evidentment" l'aposta perquè la presidència del Parlament quedi en mans de l'independentisme, després que divendres passat Laura Borràs es va quedar definitivament sense escó.

"Tenim màxim respecte sobre les decisions que prengui Junts, però des del Govern confiem que l'entesa que la setmana passada va començar a caminar permeti que la presidència del Parlament es concreti en una presidència independentista", ha assegurat subratllant la necessitat que Catalunya disposi d'institucions "més fortes" davant d'un horitzó polític en què es podria constituir a l'Estat un executiu de PP i Vox.