L'embolic arriba al seu final: el Parlament de Catalunya retira l'escó a Laura Borràs. La vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha decidit convocar una reunió extraordinària de la Mesa, després de ser notificats pel Tribunal Suprem. I, en ser comunicada la denegació de les mesures cautelars, i per tant la vigència de l'acord de la Junta Electoral Central, l'òrgan de govern de la cambra ha acordat retirar les credencials a l'expresidenta i posar fi a la situació d'interinitat de la institució, segons fonts parlamentàries. Tot seguit, s'ha reunit la Junta de Portaveus, que ha acordat convocar celebrar un ple monogràfic el pròxim divendres 9 de juny, a les dotze del migdia, per a votar el relleu.

Fonts parlamentàries sostenen que, després de rebre la interlocutòria del Suprem, no hi havia marxa enrere. Era l'únic òrgan que podia suspendre l'execució i no ho ha fet. D'aquesta manera, amb el vot en contra de la secretària Aurora Madaula, la Mesa "ha pres nota" que Laura Borràs perd la seva condició de diputada des d'aquest dijous, 1 de juny. Se li ha notificat per correu electrònic a l'afectada.

Tot seguit ha estat el torn de la Junta de Portaveus que, en constatar que la presidència del Parlament està "vacant", ha acordat convocar un ple per a escollir exclusivament una nova presidència. Aquest ple tindrà lloc divendres de la setmana que ve, 9 de maig, a les dotze del migdia. Els portaveus juntaires no s'han posicionat, mentre la resta s'hi ha mostrat a favor. Així, en una setmana els diputats són convocats per a votar per papereta el nou president o presidenta, que ERC insisteix que ha de recaure en Junts per Catalunya.

Aquest dilluns, el Tribunal Suprem (TS) ja va rebutjar el recurs de la defensa de Laura Borràs, que reclamava suspendre l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va retirar l'escó a la presidenta suspesa del Parlament com mesura cautelar. Aquest dijous ha fet el mateix amb el recurs que havia presentat el Parlament com a institució, una interlocutòria que ha estat notificada durant el transcurs del ple aquesta tarda. I llavors Alba Vergés ha decidit convocar una reunió extraordinària de la Mesa i la Junta de Portaveus, un cop finalitzés la sessió.

Recorregut judicial, del TSJC a la JEC

La JEC va ordenar al Parlament la retirada de l'escó a Borràs, després d'haver estat condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a inhabilitació pel delicte de prevaricació en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes, tot i que la sentència no és ferma, en aplicar-li l'article de la inelegibilitat sobrevinguda.

En la interlocutòria, el Suprem exposa que “no ha apreciat”, pel que fa a l’executivitat de l' acord, com l’impugnat, que existeixi  “cap dany irreparable”, ja que hi ha la possibilitat de suspendre, i en el seu cas, anul·lar la credencial emesa per la JEC al diputat substitut.

El tribunal exposa que la petició de Laura Borràs  -que cal retirar l’acord de la JEC abans de la sentència- “qüestiona la constitucionalitat de la norma, que portaria a un automatisme en l’aplicació de la tutela cautelar que faria inútil les previsions de l’article 6.2 de la LOREG (Llei orgànica del règim electoral general), pel que fa a l’efecte de la inaplicació pràctica de les causes d’inelegibilitat". Ja que -hi afegeix-un cop concedida la protecció cautelar, “només caldria dilatar la tramitació del recurs fins a la finalització de la legislatura”. I sosté que “la sala està en condicions de resoldre el fons del seu cas en un termini raonable”.