"L'hora és greu i cal defensar Catalunya". Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha començat aquest migdia una compareixença a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat en què ha cridat a construir un front dels partits independentistes —i els comuns, ha puntualitzat en una sola ocasió— davant de l'arribada d'un govern de la dreta i l'extrema dreta, que ha donat per inevitable. Es tracta, segons ha dit, d'un "front de defensa de la democràcia i les llibertats" per respondre a l'atac que un executiu de PP i Vox a la Moncloa representaria contra els pilars bàsics del país. Aragonès no ha concretat com s'hauria de materialitzar aquesta crida i l'única cosa que ha deixat clara és que no té intenció de convocar eleccions, atès que, segons ha argumentat, la situació requereix institucions fortes.

 

El president ha subratllat que la voluntat d'entesa que propugna és imprescindible per defensar les escoles i la llengua, la sanitat pública, les institucions catalanes, els drets civils, la igualtat de totes les persones, el benestar o el dret a escollir el futur lliurement com a poble.

Govern i Parlament

Ha argumentat que el Govern vol donar-hi resposta, que això obliga els partits a entendre's i a encetar un nou cicle polític. El president ha assenyalat la necessitat de garantir un Govern i un Parlarment més forts per defensar Catalunya amb totes les seves capacitats, "amb mecanismes d'estabilitat i governança sòlids, ferms i nous", dels quals l'únic que ha concretat és la voluntat de treballar per una presidència del Parlament independentista. Ha parlat també de buscar acords als ajuntaments sortits de les darreres eleccions. I, en tercer lloc, impulsar un front democràtic per defensar Catalunya i els drets i les llibertats. "Ens hi juguem molt", ha reblat.

Fins aquí ha arribat la proposta i no ha ofert cap més concreció. El president ha evitat avançar en quines fórmules està pensant per preparar un front tant en l'àmbit del 23 de juliol com en la governança i ha apuntat que seria un mal favor i una falta de respecte avançar plantejaments concrets. "Ens hem d'asseure, atès que compartim objectius bàsics del nostre país, el que hem de fer és parlar i a partir d'aquí trobar les fórmules", ha argumentat.

Tampoc té intenció de convocar una trobada dels partits per parlar-ne, ni s'ha referit a la proposta que ahir va plantejar el secretari general de Junts, Jordi Turull d'un acord per concórrer conjuntament a les eleccions generals. De fet, des de presidència se subratlla que els partits ja estan parlant des de la nit de diumenge per tancar els governs municipals. L'únic que s'ha compromès és a "treballar per l'entesa i per espais de treball per trobar aquests mecanismes". Per fer tot això possible, ha reclamat als partits generositat i fermesa "davant dels temps que vindran que seran difícils".

No avança eleccions

El que sí que ha descartat Aragonès amb claredat meridiana és un avançament electoral a Catalunya atès que, segons ha assegurat, ara el país necessita institucions fortes. Amb tot, ha reconegut que els resultats d'ERC són dolents i que aquesta formació ha de "fer les coses millor", per la qual cosa "el Govern també assumeix aquesta necessitat de fer les coses millor".

En ser interrogat sobre la taula de diàleg, ha apuntat que les circumstàncies han canviat, que davant del PP i Vox resultarà impossible.

La crida d'avui d'Aragonès, doncs, s'ha concentrat a demanar una resposta —sense concretar res— davant de l'arribada a la Moncloa dels "partits que més han atacat Catalunya"; ha plantejat la necessitat de donar una sortida al toc d'atenció a l'abstenció de l'independentisme que han fet evident les eleccions de diumenge -"ens diuen, us heu d'entendre, i ho hem de fer", ha argumentat-; per la qual cosa ha reclamat obrir un "nou cicle polític"